Krävs på sex miljoner kronor – David Perez (SD) tar ledigt från riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

David Perez, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, tar ledigt från riksdagen i ett år. Sedan tidigare krävs han på sex miljoner kronor efter en omfattande utredning av Skatteverket.

I ledighetsansökan anges ”pågående tvist med Skatteverket” som skäl.

I januari avslöjades det att SD:s regionråd David Perez utreddes av Skatteverket, som menade att han flyttat oredovisade tillgångar till sitt bolag. Ärendet var en del av en specialgranskning av dolda inkomster i skatteparadis.

Skatteverket beslutade till sist att David Perez skulle betala in drygt sex miljoner, något som han har tillbakavisat samtidigt som han hävdat att Skatteverkets beslut grundar sig på felaktiga uppgifter.

Sedan dess har David Perez tagit över klubban i Sverigedemokraterna i Uppsala, efter att den dåvarande ordförande Simon Alm uteslöts ur partiet med motiveringen att han hade ”motarbetat och utfryst” medlemmar och anställda.

Ledig ett år

David Perez var även tilltänkt att ersätta Paula Bieler (SD) som nyligen lämnade riksdagen, men har nu fått ledigt. Ledigheten sträcker sig från 29 februari och ett år framåt.

I samband med Bielers avhopp skrev David Perez på Facebook att det var mycket arbete i regionen och att han behövde tid att komma in i sin nya roll som ordförande.

”Därför känns det bäst att avvakta en tid, jag behöver verkligen känna efter vad som är bäst för partiet och vad som samtidigt fungerar bäst för mig innan jag tackar ja eller nej till fler tunga uppdrag”, skriver han.

”Tvist med Skatteverket”

I ledighetsansökan, som godkändes i fredags, anges dock ett annat skäl: ”Pågående tvist med skatteverket”.

Till SVT Nyheter Uppsala vill inte David Perez utveckla resonemanget.

– Anledningen står angivet på ledighetsansökan och det talar för sig själv, säger han.

Du har utretts av Skatteverket och krävs på sex miljoner kronor. Betyder det här att du medger att du gjort fel?

– Nej, det gör det inte. Och jag har inget att tillägga om det.

Skickade du in ledighetsansökan på eget initiativ?

– Naturligtvis gjorde jag det på eget initiativ, i samråd med partiet.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson har tidigare berättat att partiet inte kände till skattesmällen och kallade uppgifterna för ”graverande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.