Richard Jomshof (SD) skriver till TT att Simon Alm bland annat motarbetat och utfryst både medlemmar och tjänstemän. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD-toppen Simon Alm utesluts ur Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Simon Alm som varit distriktsordförande för SD i Uppsala utesluts ur partiet. Partistyrelsen motiverar beslutet med han har ”motarbetat och utfryst” medlemmar och anställda.

Alm stängdes av i december och fick inte längre representera partiet i politiska sammanhang, medan anklagelser mot honom utreddes.

Enligt interna dokument som SVT Nyheter Uppsala tagit del av rör anklagelserna ett tiotal punkter av olika karaktär. Bland annat påstådd ”ryktesspridning” och påstådd ”smutskastning av partikamrater”.

Medlemsutskottet som har haft om personärendet har också hävdat att Simon Alm ägnat sig åt att påverka partikamrater för egen vinning. Enskilda medlemmar ska enligt utskottet ha utlovats löfte om positioner i distriktet om de förmåtts läcka intern information från möten. Påståendena är en del av den utredning som utskottet lagt fram till partistyrelsen, med en vidare rekommendation om att utesluta Alm från partiet. Ett beslut som alltså togs under tisdagskvällen.

”Partiskadlig verksamhet”

Partistyrelsen motiverar beslutet i en skriftlig kommentar till TT:

”Beslutet att utesluta Simon Alm ur Sverigedemokraterna är fattat utifrån en sammanvägd bild av hur han har agerat, inte minst under sin tid som ordförande i distriktet. Han har under flera års tid bland annat motarbetat och utfryst såväl enskilda medlemmar som av riksorganisationen anställda tjänstemän. Han har ägnat sig åt partiskadlig verksamhet samt brutit mot partiets stadgar”, skriver partisekreterare Richard Jomshof till TT.

Simon Alm är bortsett ifrån distriktsordförande för SD i Uppsala även ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Uppsala. Han är också regionråd.

”Maktspel”

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter Uppsala kommenterar Simon Alm beskedet så här:

”Maktspel är inte att leka med. Man kan bränna sig om någon med större befogenheter slår till ordentligt och därtill sätter all sin trovärdighet bakom påhittade anklagelser. [...] Avstängningen var ohederlig, men ett genidrag eftersom jag då inte fick kommentera förtalskampanjen mot mig varken externt eller internt. Spel mot ett mål brukar sällan få fler utfall än ett så jag betraktar inte utfallet av ett sådant upplägg som en personlig förlust på något sätt, utan utfallet givet upplägget var högst väntat.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer