Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD:s valmanifest: ”Prioritera landsbygden och satsa på minikärnkraftverk” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD:s valmanifest: ”Prioritera landsbygden och satsa på minikärnkraftverk”

Uppdaterad
Publicerad

I Kristdemokraternas Uppsala kommun underlättas för bilister, läggs större fokus på de mindre centralorterna – och så stoppas den planerade spårvägen. I stället utreds möjlighet till minikärnkraftverk.

Det framgår av det valmanifest som partiet går till val på i kommunvalet i Uppsala.

– Det här stora mastodontprojektet man kommit överens om i sydöstra att bygga 48 000 bostäder i Uppsala och Knivsta – det är inte realistiskt, säger Jonas Segersam, kristdemokrat och kommunalråd.

KD menar att spårvägen kostar för mycket och att invånarna inte fått vara tillräckligt delaktiga i ett beslut som väntas kosta miljarder.

I stället vill Kristdemokraterna lägga pengar på att utreda ett ”minikärnkraftverk” för att täcka Uppsalas elförsörjning. Hör mer om det i klippet ovan.

Utbildning i klanstrukturer

Tryggheten är också en prioriterad fråga för partiet. Rent konkret handlar det inte bara om utökad kameraövervakning utan även t ex om att KD vill se utbildning i klanstrukturer för kommunal personal.

Dessutom kopplar KD trygghet till skolan och utlovar bland annat en satsning på mindre barngrupper i förskolan – och mobilfria skolor för barn i låg och mellanstadie.

”Sveriges största landsbygdskommun”

– Få vet om att Uppsala kommun är Sveriges största landsbygdskommun. Vi har 50 000 som bor på landsbygden och det är de som glöms bort allra mest.

Partiet vill minska byggandet i Uppsala stad för att lägga mer krut på bostadsbyggande, skolor och vård i tätorterna på landsbygden.

Sänkt skatt – istället för ”kommunala skrytbyggen”

Allt detta vill ni genomföra – och samtidigt sänka skatten?

– 50 öre skattesänkning gör att vi börjar närma oss de grannkommuner som finns söderut.

Samtidigt som kostnaderna skenar med inflation och annat?

– Vi behöver hålla igen. Vi har nästan hundra kommunikatörer i Uppsala kommun och vi har pengar som går till massa onödiga saker som kommunala skrytbyggen. Där behöver vi verkligen vända på stenarna och se om vi använder pengarna på rätt sätt.

SVT Nyheter Uppsala kommer att uppmärksamma alla lokala fullmäktigepartiers valmanifest i Uppsala när de offentlig-/tillgängliggörs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet