Länsstyrelsen: Så undviker du vildsvin i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen får för närvarande många rapporter om vildsvin som kommer in på gårdar och i trädgårdar och stökar till. Myndigheten har därför valt att sammanställa en lista på hur man om trädgårdsägare kan göra för att i den mån det går undvika de grymtande djuren.

Vildsvinen söker föda. Det är därför de ibland kan ströva in på gårdsområden och i trädgårdar. Exempelvis kan vildsvinen leta efter fallfrukt, fågelmat och komposter.

Tipsen nedan är ifrån Länsstyrelsen i Uppsala län:

  • Placera fågelborden eller maten högt. Gärna långt ifrån fastigheter eller bruksytor. Detsamma gäller kompostutrymmen.
  • Använd kompostkärl med bra förslutning/lock före öppen kompost.
  • Om möjligt: rensa upp fallfrukten.
  • Skräm svinen! Gärna innan de vant sig vid din närvaro. När vildsvin vant sig vid människor kan de bli svårare att skrämma.
  • Om du har möjlighet. Fixa till stängsel och se till att möjligheterna till inströvande på tomterna minskar.

Enligt Länsstyrelsen bör du som människa dock tänka på omgivningen. Finns det vägar i närheten? Var placerar du ditt fågelbord? Undvik i den mån det går att rikta vildsvinens rörelser mot exempelvis vägar. Detta för att undvika trafikolyckor.

Rapporter gällande vildsvin får gärna inrapporteras till Länsstyrelsen. Viltolyckor ska i regel rapporteras till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.