Hägrar äter fisk i Dalälven – nu får fem fåglar skjutas. Foto: TT

Ja till skyddsjakt på gråhägrar i Älvkarleby fiskevårdsområde

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala län har gett sitt godkännande till skyddsjakt på gråhägrar i Älvkarleby fiskevårdsområde i Älvkarleby kommun. Det eftersom att fågeln ska ha orsakat allvarliga skador på havsöring och havsöringssmolt, unga öringar, som lever i området där Kungsådran rinner ut i Dalälven.

– Vi har sagt ja till tre fastigheter som ligger intill Kungsådran, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Inför hösten ansökte Älvkarleby Sportfiske om skyddsjakt, eftersom de sett att ett stort antal gråhägrar sökt efter mat i området. Sportfiskarna ska också ha sett att antalet fångade havsörningar minskat, vilket har bidragit till minskade intäkter för både klubben och fisketurismen i Älvkarleby.

– Vanligtvis så sätter man ut smolt under våren, men de undvek det  med anledning av problemen med hägrarna. Inför hösten hade Sportfisket ett antal havsöringssmolt som de tänkte sätta ut men var rädda att hägrarna skulle äta upp, säger Sebastian Olofsson.

”Svåra att skrämma”

Sportfiskeklubben har vidtagit andra åtgärder – som exempelvis fågelskrämmor och närvaro av människor – men utan större framgång.

– Hägrar är ganska svåra att skrämma generellt och kan anpassa sig ganska snabbt efter stadsmiljö eller vänja sig vid människor, säger Sebastian Olofsson.

Beslutet gäller högst fem gråhägrar i Älvkarleby Fiskevårdområde och fram till och med sista november i år. Länsstyrelsens bedömning är att beslutet inte ska påverka gråhägerns bevarandestatus.

– Det finns ganska gott om gråhäger och fem stycken är ett relativt långt antal. Vi får se hur resultatet blir, som alltid kommer vi att göra en utvärdering när tiden för skyddsjakten är över, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.