Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör influensern Marmar Moshfeghi läsa upp ett av de meddelanden som hon fått från kvinnor i Iran. Foto: Ellen Pan/SVT

Uppsalabon Marmar, 40, har blivit en röst för kvinnor i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Marmar Moshfeghi kommer från Iran och hennes familj är kvar i landet. Med över 80 000 följare på Instagram har hon nu blivit en röst för persiska kvinnor som kämpar för frihet.

– Jag får många meddelanden från Iran. De går ut och protesterar och vet inte om de kommer hem igen, berättar 40-åringen.

De senaste veckorna har varit omskakande för Uppsalabon Marmar Moshfeghi. Protester för jämställdhet och frihet pågår i hemlandet, och nu gör hon allt som står i hennes makt för att stötta kampen på avstånd.

– Det handlar om den yngre generationens framtid. Vi i den äldre generationen har inte gjort vårt jobb för att de ska få sin frihet, säger Marmar.

Protester i Iran

”En dröm för mig”

Själv flyttade hon till Sverige som 28-åring och minns hur hon tog av sig slöjan i smyg när hon körde bil. När ingen såg vevade hon ned rutan och lät håret fladdra i vinden.

– Direkt när vi såg polisen tog vi på slöjan igen. Men nu vågar unga kvinnor ta av slöjan! För mig var det en dröm.

Marmar Moshfeghi är även aktiv i Liberalerna i Uppsala.

Protesterna i Iran

  • Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips av moralpolis den 13 september i Teheran för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis.
  • Mahsa Zhina Amini förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.
  • Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet