Vad kan unga göra efter skolan? Att erbjuda organiserad fritid har flera vinster, visar andra exempel på allaktivitetshus. I videon hör du mer från Erik Pelling (S). Foto: SVT

Så ska unga i Gottsunda lockas till en aktiv fritid

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten drar i gång redan nästa år – och från 2024 får den permanenta lokaler i den nya skola som ska byggas i Gottsunda. Ett allaktivitetshus där barn och unga ska lockas till mer av organiserad fritid och ledarledda aktiviteter.

En förstudie som Uppsala kommun genomförde visade på behov av mer kostnadsfria och organiserade aktiviteter för barn och unga i Gottsunda, i direkt anslutningen till skoltiden.

Anledningen är att de i mindre utsträckning deltar i ledarledda aktiviteter än barn och unga i andra delar av Uppsala.

– Och vi vet att organiserad fritid är en framgångsfaktor om man ska klara av skolan och komma på rätt köl i livet, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Modell framgångsrik på andra håll

Det tänkta allaktivitetshuset för fritidsaktiviteter som kommunen tänker starta i Gottsunda bygger på modellen ”community school” eller ”skolan mitt i byn”. 

Modellen har tidigare sjösatts i andra socialt utsatta områden och då lyft både skolresultat och trygghet.

– Vi vet att modellen har varit framgångsrik i bland annat Malmö, säger Erik Pelling (S).

Men visste man inte sedan tidigare att unga i Gottsunda i lägre utsträckning ville eller kunde delta i organiserade aktiviteter på fritiden – Erik Pelling (S) om det politiska ansvaret i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.