Det är kopplingarna till Uppsala som gör att Skatteverket kräver Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor. Foto: TT

Ågerup driver skattesmäll till högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Bengt Ågerup och Skatteverket fortsätter. Nu tar Uppsalaentreprenören tvisten till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

Entreprenören dömdes i december förra året att betala 1,2 miljarder kronor till Skatteverket. En stor del av beloppet, 845 miljoner kronor, ska betalas direkt, innan miljardskattesmällen avgjorts i domstol, skriver Nyhetsbyrån Sirén.

Kan tvingas sälja allt

Nu kräver Bengt Ågerup att Kammarrätten ska pröva om kravet är skäligt.

”Ågerup kommer att behöva avyttra i princip all sin egendom inklusive familjebostaden för att kunna betala”, skriver entreprenörens ombud i ett överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs mer: Ågerup måste betala in skatten omgående

Grundade Q-med

Tvisten med Skatteverket uppkom i samband med att Ågerup sålt sitt bioteknikföretag Q-med för nästan tre miljarder kronor 2011. Ågerup, som själv anser sig skatteskyldig i Frankrike under denna tid har tidigare överklagat skattekravet i flera instanser.

Skatteverket menar att Ågerup varit skatteskyldig i Sverige. Bland annat har han haft ett boende i Uppsala. Han har även stöttat fotbollsklubben Sirius ekonomiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.