Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alliansen i Uppsala kommun – med Therez Almerfors (M), Jennie Claesson (L), Jonas Segersam (KD) och Ehsan Nasari (C) – återuppstår. Foto: Christoffer Urborn/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet: Alliansen återuppstår – Liberalerna byter sida

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Efter tre veckor av förhandlingar meddelar Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna att de vill samarbeta för att ta över makten i Uppsala.

– Nu har vi bestämt oss för att styra tillsammans, säger kommunalrådet Therez Almerfors (M).

Det meddelar partierna vid en pressträff på tisdagsmorgonen.

I tre veckor har det varit oklart vilka som ska styra Uppsala under kommande mandatperiod. Förra torsdagen kallade S, V och MP till presskonferens för att berätta att de bildar ett enat block, men de saknade fortfarande majoritet och efterlyste därför ytterligare en samarbetspartner.

Nu gör den forna alliansen ett liknande utspel, där det bland annat står klart att Liberalerna lämnar sitt samarbete med Socialdemokraterna.

– Erik Pelling valde Vänsterpartiet och vi har sagt att vi inte vill sitta i styre med V, säger Jennie Claesson (L).

Men Alliansen samlar fortfarande inte majoritet i kommunfullmäktige och skulle behöva stöd från både Sverigedemokraterna och Utvecklingspartiet Demokraterna.

– Vi kommer inte att förhandla med SD, men vi kommer att samtala med alla partier, säger Therez Almerfors (M).

Pelling (S): Inte klart

När SVT når kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) på tisdagsförmiddagen understryker han att inget är färdigt än.

– Det är inte klart att det blir maktskifte. Rent matematiskt står jag närmare ett styre, säger han.

Hur ser du på att Liberalerna nu byter sida?

– Jag fortsätter att hålla dörren öppen för dem och för C. Vi kan tänka oss samarbete med alla partier utom SD. Jag har även dörren öppen för Stefan Hannas parti och behöver bara två mandat.

Stefan Hanna som leder Utvecklingspartiet demokraterna (UP) säger att man fortfarande inte har bestämt sig för vilket styre man kommer att stötta.

– Vi jobbar ju för att få igenom så mycket av vår politik som möjligt och så mycket inflytande som möjligt. Utan att få igenom ett antal saker kommer det inte hända att vi stöttar ett styre, säger han.

SD för samtal med M

Sverigedemokraternas gruppledare Kent Kumpula säger att han haft en hel del samtal med Therez Almerfors (M).

– Det är sakpolitiken som är det intressanta och den sakpolitiken som Almerfors sagt att de kommer att bedriva är mer lik Sverigedemokraternas politik än alternativet med Pelling. Men vi får se vad som läggs fram och hur en alliansbudget ser ut, säger Kent Kumpula (SD).

På tisdagens pressträff uppger Alliansen bland annat att man vill avbryta planerna på att bygga spårväg och att skatterna i kommunen inte ska höjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet