I klippet: Mannens arbetsgivare om hur ärendet hanteras just nu. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Myndighetschef från Uppsala häktas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Uppdaterad
Publicerad

En man från Uppsala har häktats på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han arbetar som hög chef på en svensk myndighet, och har tidigare arbetat för Säpo och Försvarsmakten.

Mannen, som är skriven i Uppsala, var inledningsvis misstänkt för spioneri. Men rubriceringen ändrades och han häktades vid Stockholms tingsrätt på eftermiddagen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt häktningsframställan ska brotten ha begåtts mellan åren 2011-2015. Mannen har häktats med restriktioner, på sannolika skäl misstänkt för brott.

Spionbröderna

– Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen bestred häktningsyrkandet.

– Min klient förnekar brott. Det är den kommentar jag kan ge, säger mannens försvarare, advokat Anton Strand till SVT Nyheter.

Försvarsministern informerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han känner till ärendet och att frågan nu hanteras av myndigheterna. Även inrikesminister Mikael Damberg (S) har informerats.

– Jag har den information som är nödvändig i det här ärendet. I övrigt kan jag inte ge några kommentarer, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Åtal ska väckas senast den 7 oktober.

Vet du mer? Hör av dig till oss: uppsala@svt.se

Om brottet

7§: Den som utan syfte att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift rörande något förhållande av hemlig natur vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar eller för folkförsörjningen vid krig eller av krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest för rikets säkerhet, döms vare sig uppgiften är riktig eller ej, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år.

8§: Är brott som i 7§ sägs anses som grovt, skall för grov obehörig befattning med hemlig uppgift dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen infattade tillhandagående av främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet