Så ska kommunen få pappor att högläsa mer för sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Studier visar att kvinnor högläser mer för sina barn än män, enligt Uppsala kommun. Därför har man nu inlett en satsning för att skapa fler manliga läsförebilder.

– Hittills verkar många vara intresserade och det glädjer oss jättemycket, säger barnbibliotekarien Maja Olsson.

Enligt Uppsala kommun visar studier på att barn läser allt mindre, och att kvinnor högläser mer för sina barn än män. Samtidigt tyder bibliotekens egna statistik på att män lånar barnböcker i mindre utsträckning än kvinnor. Därför vill man satsa på att skapa fler manliga läsförebilder.

– Med högläsning hjälper man till att bygga sitt barns ordförråd. Men utöver alla nyttoeffekter så är det också jätteviktigt att lyfta hur mysigt och roligt det är, säger Maja Olsson.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Projektet ”Pappa hjärta böcker” riktar sig till pappor med barn som är 3–5 år gamla. Det genomförs på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt på Stadsbiblioteket under våren och sommaren 2022.

I klippet förklarar Maja Olsson hur man går till väga för att få fler pappor att läsa högt för sina barn.

Så många barnböcker lånar kvinnor och män

Siffrorna visar lånestatistiken i Uppsala från den 14 mars 2022 och ett år bakåt.

Utdraget visar vuxna i ”föräldraålder” som lånat småbarnsböcker, bilderböcker och kapitelböcker för barn upp till ca 9 år.

Ålder 25-34

Kvinnor: 27621 lån

Män: 7508 lån

Ålder 35-44

Kvinnor: 56155 lån

Män: 17778 lån

Ålder 45-54

Kvinnor: 8117 lån

Män: 4902 lån

Obs: I utdraget ingår endast de som själva specificerat sig som män och kvinnor, personer som inte specificerat kön eller som inte identifierar sig som man eller kvinna är inte med i denna statistik.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet