Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sepand läser för sin dotter varje dag: ”Viktigt” Foto: SVT

Sepand läser för sin dotter varje dag: ”Viktigt med en läsvana”

Uppdaterad
Publicerad

Sepand Doroudian brukar läsa tillsammans med sin 11 månader gamla dotter Liv. Det sker oftast på kvällarna när man behöver varva ner innan läggdags.

– Jag tycker att det är ett mysigt sätt att vara med varandra men också en viktig vana att ha, säger Sepand Doroudian.

Hemma hos Sepand Doroudian och dottern Liv ligger böcker ofta utspridda på golvet. Läsningen har blivit en del av deras rutin och ett sätt att spendera tid tillsammans.

– Jag tror att hon kommer klara skolan bättre om hon har en läsvana, säger Sepand Doroudian.

Män högläser mindre

Enligt Uppsala kommun visar studier att kvinnor högläser mer för sina barn än män. Därför pågår nu projektet ”Pappor hjärta böcker” som ska skapa fler manliga läsförebilder. Reglerna är enkla – pappor får göra olika läsuppdrag, såsom att läsa i mörkret med ficklampa, och belönas sedan med en bok i present.

– Det är jättebra tycker jag, så länge man också kan nå de som inte redan läser. Vi som kommer hit har ju redan ett intresse, säger Sepand Doroudian.

Uppsala kommun uppger att man delar ut projektets foldrar på förskolor i Stenhagen, Sävja, Storvreta och centrala Uppsala för att nå ut till föräldrar och barn som inte vanligtvis besöker biblioteket.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet