SVT Nyheter Uppsalas reporter på plats utanför Apotekstjänst centrallager vid Fyrislund i Uppsala. Foto: SVT

Ordning på leveranserna förväntas först på onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande problem med leveranserna av sjukvårdsmateriel till Region Uppsala. Först på onsdag hoppas man på regionen att leveranserna ska vara kompletta.

– Vi får grejer varje dag, men inte allt och inte i den tid man har förväntat sig. Får man inte allt man har behov av blir det bekymmer ändå, säger Petter Karlsson som är inköpschef i Region Uppsala och förvaltningschef för varuförsörjningsnämnden.

Enligt avtalet ska alla 6 000 förbrukningsartiklar i Apotekstjänsts katalog kunna levereras inom 48 timmar, vilket alltså inte har skett.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

– Om deras prognos stämmer ska leveranserna fungera igen på onsdag, säger Petter Karlsson.

”Orsaker en senare fråga”

Apotekstjänst vd Tomas Hilmo vill inte ställa upp på någon intervju, men på måndagsmorgonen skriver han följande i ett mejl till en reporter på SVT Uppsala:

”Som du säkert förstår arbetar Apotekstjänst dygnet runt för att lösa den mycket bekymmersamma situationen. Vi har efter diskussioner med berörda regioner fastställt en plan för att arbeta ikapp så snart som möjligt. I den planen ingår att regionerna ska informera sina organisationer och vi vill inte föregripa detta. När det sedan gäller analys av orsaker och ansvar är det en senare fråga när läget har stabiliserats. Utöver detta har vi inget att kommunicera i nuläget.”

Petter Karlsson berättar att det under natten levererades 120 pallar med varor till alla fem berörda regioner: Uppsala, Dalarna, Sörmland, Västmanland och Örebro. Men de har alltså inte varit kompletta och inte alltid kommit i tid.

– Det är ytterst olyckligt när det gör att vi inte kan jobba med rätt förutsättningar. Det här är inte alls bra, säger Petter Karlsson.

Fram till torsdag morgon råder stopp för all planerad vård och planerade operationer på Akademiska sjukhuset.

I klippet ovan kan du höra SVT Nyheter Uppsalas reporter på plats utanför leverantörens centrallager i Uppsala.

Operationsstopp på Akademiska

Torsdagen den 10 oktober gick Region Uppsala in i stabsläge, vilket innebär att en särskild ledningsgrupp arbetar koncentrerat med bristen på sjukvårdsutrustning vid Akademiska sjukhuset.

Bakgrunden till att det saknas material är att Region Uppsala bytt leverantör.

På torsdagen meddelade också Akademiska sjukhuset att alla planerade operationer ställs ifrån klockan 06 fredag den 11 oktober i 24 timmar framåt.

På fredagen förlängdes operationsstoppet fram till tisdag morgon, den 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet