Journalisten Sajid Hussain från Uppsala har varit spårlöst försvunnen sedan 2 mars. Foto: Privat

Pakistansk journalist spårlöst försvunnen – sågs senast i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

För snart en månad sedan försvann den pakistanske journalisten Sajid Hussain spårlöst i Uppsala. Polisen jobbar nu med att ta reda på vad som hänt honom.

Journalisten Sajid Hussain har tidigare rapporterat om korruption och mänskliga rättigheter i den pakistanska provinsen Balochistan för nyhetssajten Balochistan Times. Sedan 2017 har han bott i Sverige, och 2018 fick han politisk asyl.

Sedan januari har han varit inskriven på en masterkurs i det arabiska språket vid Uppsala universitet, där han också jobbade som lärare.

Och det var den 2 mars som Hussain fick nyckeln till sin nya lägenhet i Uppsala, och sedan dess har han varit spårlöst försvunnen.

Kollega anmälde Hussain försvunnen

Tre dagar enare, den 5 mars, anmälde en av Hussians kollegor vid universitet honom försvunnen. Kollegan befarade att hans försvinnande berodde på hans arbete som journalist.

– En journalist som rapporterar om den här konflikten i Balochistan riskerar fängelse, säger Erik Halkjaer, ordförande för organisationen Reportrar utan gränser.

Uppsalapolisen arbetar aktivt med ärendet och kan i nuläget inte ge några fler detaljer med hänvisning till att det råder förundersökningssekretess.

Titta på klippet för att höra mer om Sajid Hussains försvinnande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.