Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan vid manifestationen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen nekar Rasmus Paludans ansökan om valmöte i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nekar Rasmus Paludans ansökan om att hålla valmöte i Uppsala. Den högerextrema politikern sökte tillstånd i tisdags för att hålla valmöte på kvällen den 1 maj, ”helst i Gottsunda”. Polisen hänvisar till ”hot- och riskbedömning och tidigare händelser under påskhelgen i övriga regioner”.

Enligt ansökan som kom in till polisregion Mitt på tisdagsmorgonen ville Rasmus Paludan att 2-5 personer deltar och att man ”kan släppa in ytterligare 10 pers”. Han uppgav att megafon, tändare och böcker skulle medtas. Till SVT Uppsala har han sagt att planen även är att ”antagligen också ska elda upp Koranen”.

Nu meddelar polisen att Paludans ansökan nekas.

– Polisen har en stor och viktig uppgift att tillförsäkra allmänheten skydd. Vi måste också se till vårt uppdrag att säkerställa grundlagsskyddande fri- och rättigheter. Polismyndighetens sammantagna bedömning är att det är nödvändigt med hänsyn till ordningen och säkerheten att avslå ansökan om tillstånd att anordna allmän sammankomst i Uppsala den 1 maj, säger Lars Fredin, kommenderingschef i region Mitt för den särskilda händelsen Val 2022 i ett pressmeddelande.

Även i Stockholm får Paludan avslag på sin ansökan om allmän sammankomst den 1 maj.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten. SVT har sökt Rasmus Paludan för en kommentar. Under torsdagskvällen gick Paludan dock ut på sociala medier och uppgav att han ämnar komma till Uppsala under söndagen – trots avslag på sin ansökan.

Experten: ”Väldigt svårt att förstå”

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att Paludan bör beviljas tillstånd då man inte kan neka utifrån tidigare situationer.

– Att det i två polisdistrikt inte skulle gå att hitta en tid och plats där Paludan skulle kunna utöva sin yttrandefrihet samtidigt som polisen kan säkerställa en hyfsad ordning – jag har väldigt svårt att förstå varför det inte skulle vara möjligt, säger han efter torsdagens besked.

Nekats i flera städer

När den högerextrema politikern Rasmus Paludan höll valmöten under påskhelgen i bland annat Norrköping och Linköping med syftet att genomföra koranbränningar följde våldsamma protester och upplopp.

Paludan har efter det nekats när han sökt tillstånd för att genomföra valmöte i Borås. Ett beslut han överklagat och som därför ska prövas av förvaltningsrätten.

Paludan hade även sökt tillstånd för att manifestera i Trollhättan och Örebro på valborgsmässoafton – ansökningar som avslogs av polisen där på onsdagen.

Rasmus Paludan: Därför söker jag tillstånd att manifestera i Uppsala:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Rasmus Paludan mer om vad han kommer göra på plats om han beviljas tillstånd. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.