Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Noa samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst samt region Mitt. Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsalapolisen i beredskap efter terrorattentat i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Mitt, där Uppsalapolisen ingår, har inlett en så kallad ”nationell särskild händelse” med anledning av den senaste tidens terrorattentat i Europa.

– Man ska vara vaksam, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Polismyndigheten har beslutat att inleda en så kallad ”nationell särskild händelse”. Syftet med beslutet är bland annat att polisen snabbt ska kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat och innebär bland annat att polisen kan ha en ökad närvaro på vissa platser.

– Polisen har en god operativ förmåga i hela landet, genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och att snabbt agera vid eventuella händelser, skriver polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector på polisens hemsida.

Ingen förhöjd terrorhotnivå

Den nationella särskilda händelsen omfattar region Mitt, där Uppsala är huvudort, samt nationella operativa avdelningen (Noa) och regionerna Stockholm, Syd och Väst.

Hur det påverkar Uppsalaborna kan inte Jonas Eronen svara på.

– Det kan innebära en ökad polisnärvaro, men i nuläget har jag ingen uppgift om vilka platser det kan vara, säger han.

Bör man vara rädd?

– Man ska vara vaksam. Vi har ett förhöjt läge, och ser man något avvikande eller suspekt ska man aldrig tveka på att höra av sig till polisen.

Finns det några platsen man bör undvika?

– I nuläget har ingen information om att det skulle finnas behov av det, säger Jonas Eronen.

Efter terrordåd i Europa

Det nationella beslutet grundar sig i senaste tidens attentat i Frankrike och Österrike.

Varför ingår region Mitt och Uppsala i det här?

– Jag har inga detaljer, men det är en samlad bedömning och man jobbar ständigt med underrättelser. Just nu har vi inget konkret, men om det framkommer något som vi anser att allmänheten bör känna till så går vi ut med det, säger Jonas Eronen.

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar oförändrat på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa uppger polisen.

Det finns i nuläget inga generella rekommendationer om att undvika vissa platser eller agera sig på ett visst sätt uppger polisen.

Terrorforskare Magnus Ranstorp listar tre anledningar till att det sker terrordåd i Europa:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.