Inrikesminister Mikael Damberg pekar på att kontrollen av Schengenområdets yttre gräns brister. Foto: TT

Regeringen förlänger gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger gränskontroll vid Sveriges inre gräns från och med den 12 november. Anledningen är att förstärka landets säkerhet och förhindra terrorattentat.

– Terrorhotnivån i Sverige är fortsatt på en förhöjd nivå och vår sammanvägda bedömning är att gränskontrollerna till Sverige fortfarande behövs, säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Sverige har haft tillfälligt återinförda gränskontroller vid gräns mot andra länder som ingår i Schengensamarbetet, så kallad inre gräns, sedan november 2015. Regeringens beslut om att återinföra gränskontroll vid inre gräns baseras på bedömningen att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

Regeringen uppger att man bedömer andra åtgärder som otillräckliga mot bakgrund av bland annat brister i kontrollen av Schengenområdets yttre gräns. Detta då många som reser in i Schengenområdet inte stannar i ankomstlandet utan rör sig vidare till andra medlemsstater.

I februari 2020 beslutade Säkerhetspolisen (Säpo) att den sammantagna terrorhotnivån i Sverige ska vara fortsatt förhöjd, på nivå tre av fem, ett beslut som inte har ändrats.

De förlängda gränskontrollerna gäller till och med den 11 maj nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.