Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mahsa och Mahshid har vänner kvar i Iran: ”De vill leva fria” Foto: Ellen Pan/SVT

Systrarna växte upp i Iran – tvingades bära hijab på dagis

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har bilder från Iran spridits på sociala medier där skolflickor demonstrerar och tar av sig sina hijabs. SVT har pratat med flera unga kvinnor som har rötter i Iran om deras känslor kring protesterna i landet.

– Vi ville inte ha hijab men vi var tvungna, berättar 17-åriga Mahshid.

Hon och hennes tvillingsyster Mahsa är två av de över 5 000 personer i Uppsala kommun med rötter i Iran. De flyttade till Sverige för tre år sedan, och när SVT träffar systrarna på Fyrisskolan i Uppsala berättar de om sin uppväxt.

– Även flickor som går på dagis måste ha hijab. Det var jättesvårt, vi kände oss inte bekväma med det, säger Mahsa.

Protester i Iran

”Det gör mig ledsen”

En annan som berörs starkt av de senaste veckornas protester i Iran är studenten Sara Vadeghani, 23. Hon har släktingar som bor kvar i Iran.

– Om inte min pappa hade flytt till Sverige, hur hade det påverkat mina förutsättningar? Hur hade mitt liv sett ut? Det gör mig ledsen att unga kvinnor och män behöver riskera sina liv, säger hon.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet