Jesper Setréus, informatör på RFSU Uppsala, berättar om deras verksamhet. Foto: RFSU Uppsala/Privat

De vill stoppa sexuellt våld bland unga och lära hedersutsatta att bo ensamma

Uppdaterad
Publicerad

RFSU Uppsala och Tjejers rätt i samhället (TRIS), är två av tolv nationella organisationer som i år får bidrag från jämställdhetsmyndigheten för att driva jämställhetsprojekt. Båda projekten har sin start planerad i september.

RFSU Uppsalas projekt ”Vara, välja och njuta – ett projekt om kommunikation, gränser och könsroller” kommer att genomföras tillsammans med MÄN Uppsala.

– Det känns jätteroligt och det är extra kul att vi kommer att samarbeta med MÄN Uppsala, säger Matilda Strömberg Djäken, projektledare på RFSU Uppsala.

Fokus på ömsesidigt sex

Projektet fokuserar på frivilligt och ömsesidigt sex i form av samtalsgrupper och workshops. Det kommer att genomföras med elever från högstadie- och gymnasieskolor i socioekonomiskt utsatta områden i länet.

– Syftet är att förebygga sexuellt våld i ungas nära relationer, säger Matilda Strömberg Djäken.

Vara, välja och njuta kommer att pågå i ett år. I september börjar två personer att arbeta heltid med projektet.

– I nuläget har vi inget exakt startdatum. Det är ett nyskapande projekt så metod och genomförande behöver utvecklas ytterligare, säger Matilda Strömberg Djäken.

Hedersvåldsutsatta lär sig att bo ensamma

TRIS projekt ”Bo självakademin” riktar sig till hedersvåldsutsatta med skyddad identitet som har brutit med sin familj och släkt. Syftet är att de ska lära sig att ta steget och bo själva.

– Det handlar om allt ifrån att betala räkningar till sociala koder. Men inte minst om att lära sig att leva ett liv med skydd, vilket ofta blir väldigt ensamt, säger Talin Davidian, ordförande i TRIS.

Bo självakademin startar i början av september. Några av TRIS personal kommer att ha huvudansvaret, men alla anställda kommer att bidra med erfarenhet och kunskap.

– Det känns jättnödvändigt. Äntligen. Många av våra tjejer känner en oro över hur livet ska gå vidare. Det här kommer hjälpa dem väldigt mycket, säger Talin Davidian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.