Arkitekten Bengt Hellborg har ritat två förslag på hur man skulle kunna bebygga stattomten i Enköping. Så här ser de ut. Foto: Ritning av arkitekten Bengt Hellborg

Här är ”gropens” nya kostym – om skåningen får bestämma

Uppdaterad
Publicerad

Arkitekturupproret har kastat sig in i debatten kring Enköpings långbänk, den så kallade gropen eller stattomten där stadshotellet låg tidigare, och lagt fram två förslag på ny byggnad. Men kommunen tycker att det är för tidigt att komma med förslag på utseende.

Arkitekten Bengt Hellborg från Skåne har på uppdrag av föreningen Arkitekturupproret ritat två förslag på hur man skulle kunna bebygga stattomten i Enköping.

– Trygghet, igenkännande och elegans, svarar arkitekt Bengt Hellborg på frågan om vad han vill att folk ska känna.

Kommunen: ”Attack mot oaktuell skiss”

Men plan- och exploateringschefen Patrik Holm tycker att man går händelserna i förväg och att det är för tidigt att uttala sig om hur en ny byggnad skulle kunna se ut.

– Det vittnar väl ändå om att det finns ett engagemang och intresse, säger han.

Han menar dock att Arkitekturupproret går till attack mot en skiss som inte längre är aktuell, nämligen den som gjordes av Peab 2015 och som fick mycket mothugg.

– Jag förstår att det kan finnas ett intresse i stil. Självklart är det viktigt hur det ser ut och att det blir bra, säger Patrik Holm.

Arkitekt har aldrig besökt Enköping

Bengt Hellborg har aldrig varit i Enköping. Han utgår från kartverktyg på internet när han skapar sina skisser. Men en dag kanske han kommer dit i verkligheten också.

– När vi ska bygga, på byggmöten hoppas jag, säger Bengt Hellborg och skrattar.

Är en politiskt obunden och ideell förening bildades 2016. Målet är att verka för ”vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. Föreningen gör uppror mot till exempel ”misslyckad nybyggnation” och ”återupptagna rivningar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet