Johan Linder är provledare och Shirin Mavadati är högskoleprovsansvarig vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Kroppsvisitering kan bli aktuellt för att stoppa högskoleprovsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Kroppsvisitering och radiovågsdetektorer kan bli aktuellt för att stoppa fusk på högskoleprovet. Under hösten har landets universitet och högskolor fått säga vad de tycker om att införa kontroller vid provet.

Regeringens särskilda utredning har sin bakgrund i de senaste årens organiserade fusk i samband med högskoleprovet.

Exempelvis har fusket gått till så att deltagare har fått de rätta provsvaren upplästa för sig under provtillfället via dold teknisk utrustning. Tjänsten har de köpt för tusentals kronor via fuskligor.

2016 skärptes reglerna kring högskoleprovet och då blev det inte längre riskfritt att fuska. I dag kan den som använder otillåtna hjälpmedel stängas av från provet under två år – men nu utreds alltså ytterligare åtgärder.

– Överlag är vi positiva till förslaget, men vi har en del synpunkter, säger Shirin Mavadati, högskoleprovsansvarig vid Uppsala universitet.

Kontroller ska upptäcka elektronisk utrustning

I regeringens skrivelse föreslås att provdeltagare ska kunna kroppsvisiteras vid in- och utpassering, och att radiovågor ska användas inne i provsalarna för att upptäcka elektronisk utrustning.

– För min del är jag inte orolig. Men det finns kanske provledare som skulle vara obekväma med att utföra kontrollerna, säger Johan Linder, som har över tio års erfarenhet som provledare vid Uppsala universitet.

Under hösten har förslaget varit ute på remiss hos olika instanser. Utredningen har sågats av Justitieombudsmannen, JO. Universitets- och högskolerådet är positiva till kontroller med radiovågsdetektorer, men desto tveksammare till kroppvisitation. Dels på grund av kostnaden och dels för att det skulle kunna få en avskräckande effekt.

I klippet ovan kan du höra en provansvarig, en provledare och studenter dela med sig av tankar kring förslaget.

Regeringens utredning

Huvudfråga?

Ta ställning till om kroppsvisitation för att upptäcka otillåtna hjälpmedel kan utgöra ett godkänt undantag från regeringsformens skydd mot kroppsvisitation och exempelvis Europakonventionen.

Vilka kontroller föreslås och vilka är ansvariga?

Kroppsvisitation vid in- och utpassering:  Universitets- och högskolerådet ansvarar för genomförande och väljer var kontrollerna ska göras. Kontrollerna ska utföras av ordningsvakt efter förordande från Polisen.

Kontroll med radiovågor:

Ska utföras med bärbar utrustning under provets gång genom att den riktas mot deltagarna. Kontrollerna ska utföras av provledare som genomgått utbildning som Universitets- och högskolerådet anordnar.

Vad händer om en deltagare vägrar låta sig kontrolleras?

Personen kan bli nekad att gå in i provlokalen. Beslut ska fattas av provledaren.

Hur ska förslaget finansieras?

I dag kostar det 450 kronor att skriva högskoleprovet. Om förslaget blir verklighet föreslås en ökning med 50 kronor, som ska fördelas mellan Universitets- och högskolerådet och de lärosäten som genomför provet.

Källa: Statens offentliga utredning ”Kontroller vid högskoleprovet – ett lagförslag om åtgärder mot fusk”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.