SOS Alarm rustar för att klara valborg

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol, slagsmål, bränder och skador av fyrverkerier – listan på samtal som SOS Alarm får under sista april kan göras lång. Valborg är en av de helger på året då SOS Alarm får ta emot flest antal samtal.

– Svarstiderna kan bli längre, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig SOS Alarm.

I hela Sverige ökar antalet samtal till 112 markant under valborg, men allra mest ökar samtalen i Uppsala län. I riket i stort är ökning 50 procent, i Uppsala 161 procent.

– Vi förbereder oss på det här genom att vi stärker upp vår bemanning i hela landet. Vi har ju en nationell mottagning dit samtalet går efter ett visst antal sekunder om man inte kan svara lokalt, säger Sarah Hummerdal.

SISTA APRIL 2019

Finns det risk att någon inte kommer att få svar?

– Nej, vi tar emot alla samtal. Men visst, svarstiderna kan bli något längre när det är högt tryck, säger Sarah Hummerdal.

Alkohol och bråk

De flesta samtalen som kommer in handlar om två saker. Antingen alkoholrelaterade vårdbehov eller samtal till polisen om bråk och allmänt stök.

– Det är framförallt de två sakerna, men även folk som ramlar in i brasor och bränner sig. Och såklart även bränder, att man inte har kontroll över eldar som tänds, säger Sarah Hummerdal.

Uppsala sticker ut

Förrutom valborg är även nyårsafton och midsommarafton två helger som sticker ut i statistiken. Det som är unikt för Uppsala län just på valborg är att samtalen ökar tidigare på dygnet än på andra platser.

– I Uppsala ser vi att samtalen börjar öka redan klockan 16 på eftermiddagen. Om man jämför med till exempel Stockholm där samtalen börjar öka först vid 19-tiden på kvällen. Det tyder ju på att firandet tar fart tidigare i Uppsala än på andra platser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SISTA APRIL 2019

Mer i ämnet