”Sara” berättar att hon blivit utsatt för hedersrelaterat våld av nära anhöriga. Nu vill hon dela med sig av sin historia och samtidigt uppmana personer i samma situation att söka hjälp. Foto: SVT

”Sara” utsattes för hedersrelaterat våld – här är hennes historia

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år utsattes ”Sara” för hedersrelaterat våld av sin familj. Till slut lyckades hon slå sig fri och nu vill hon berätta sin historia.

TRIS har sedan 2016 arbetat med projektet Gömd och glömd. Syftet med projektet är att öka kunskapen om män och kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning, som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld eller förtryck. En av de viktigaste delarna i projektet, som har genomförts i hela Sverige, har varit att inkludera målgruppen.

”Sara” blev utsatt

Vi har träffat en av personerna från den nationella referensgruppen. ”Sara” berättar att hon under flera års tid blev utsatt för hedersrelaterat våld av sin familj. En dag fick ”Sara” nog och flydde.

– Det känns som att jag har fått livet tillbaka, säger hon.

Hör hennes berättelse i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du är utsatt

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.