Skotthål syns i en dörr vid brottsplatsen. Foto: Utryckning Uppsala

Skottlossning bredvid förskola i Gottsunda – en person hittad skadad

Uppdaterad
Publicerad

Flera skott avlossades i Gottsunda under måndagseftermiddagen mot ett flerfamiljshus. Enligt flera vittnen lämnade en maskerad gärningsman platsen på cykel. Polisen har efter skottlossningen funnit en person skadad som befinner sig på ett sjukhus.

Enligt flera vittnen ska en svartklädd man ha närmat sig ingången till ett av flerfamiljshusen vid Blomdahls väg i Gottsunda.

– Jag stod på balkongen och skrek åt honom att han skulle ge sig av men fortsatte att skjuta. Samtidigt lekte mina och andras barn på gården,berättar en kvinna som vill vara anonym.

Skjutningarna i Uppsala 2019

– Vi bor och lever i samma område som de som skjuter. Därför måste jag vara anonym, säger hon.

Maskerad skytt

Hon och flera andra vittnen beskriver skytten som en svartklädd man, med nederdelen av ansiktet maskerat. Han ska ha lämnat platsen på en cykel efter att ha avlossat runt fem skott mot en av flerfamiljshusets entréer. Ett stenkast bort ligger en förskola.

– Vi har inte någon misstänkt gripen för händelsen, säger Pelle Nellberg, presstalesperson på regionledningscentralen i polisregion Mitt.

Polisen sökte i området med hjälp av både hundpatrull och helikopter.

Skottlossningen ska ha skett på Blomdhals väg i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Foto: Utryckning Uppsala

”Det har skett en upptrappning i området”

En kvinna som bor i området uppger för SVT på plats att hon upplever att det ska ha skett en upptrappning av kriminell verksamhet i området under de senaste månaderna. Men hon är ändå inte orolig.

– Jag önskar att de här personerna inte skulle behöva använda våld bara för att de inte kommer överens, säger hon.

Kvinnan är säker på att det finns en koppling till gängkriminalitet i detta fall, men det är inte något polisen kan bekräfta i nuläget.

Polisen spärrar av platsen. Foto: Utryckning Uppsala

Polisen har funnit en person skadad

När SVT pratar med polisens presstalesperson Lisa Sannervik på tisdagen uppger hon att de hittat personer med koppling till dådet i Gottsunda.

– Vi har lokaliserat en skadad person på ett sjukhus i Stockholm och har inlett samtal med honom angående skjutningen, säger hon.

Om personen är känd av polisen sedan tidigare kan Lisa Sannervik inte gå in på i nuläget.

Närmast kommer det att ske dörrknackningar i området för att få in fler vittnesuppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet