Boende övervakas genom ”smarta sensorer” – loggar ljud, ljus och doft

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik ska göra Bäcklösa i Uppsala tryggare. Genom att bland annat samla in data om ljud och ljus kommer speciella åtgärder kunna sättas in.

Smarta sensorer kommer under en period att samla in data kring rörelsemönstret i Uppsalahems fastigheter och tanken är att de ska lära sig vad som är ett avvikande beteende.

– De ska lära sig att det exempelvis inte är normalt att någon befinner sig i trappuppgången eller källarutrymmet i flera timmar eller under natten, säger Maria Svanberg, innovationschef på Uppsalahem.

Sensorerna samlar in data från de allmänna utrymmena i fastigheterna. Det kan vara närvaro, ljud, ljus och doft. Det vill säga, sensorerna ger en stor mängd information om vad som händer i husen, utan att Uppsalahem hanterar några personuppgifter. 

Tanken är att sensorerna ska samla in statistik som sedan kan användas till att förbättra tryggheten i området, exempelvis genom att det går larm till väktare eller trygghetsvärd.

Boende tycker det är otillräckligt

De boende i området, som SVT pratat med, är positiva till sensorerna men tror inte att de kommer att vara tillräckligt för att förbättra vad de beskriver som ”stökigheter”.

– Jag tror inte det kommer hjälpa med sensorerna, det är mest utanför trappuppgångarna det händer saker, säger en boende som vill vara anonym.

Uppsalahem menar i sin tur att arbetet med sensorerna bara är ett steg i deras arbete med ökad trygghet i området och att de söker nya lösningar hela tiden.

I klippet ovan visar Maria Svanberg sensorerna och berättar mer om projektet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.