Helena Hedman Skoglund (L) och Johan Nöjd. Foto: SVT

Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren och skolpolitikern

Uppdaterad
Publicerad

De lokala råden har nu gällt i Uppsala län i över en månad, och ska fortsätta göra det till den 13 december. Samtidigt som man sett att råden gett effekt och att smittkurvan planar ut i Uppsala, så ökar belastningen på sjukvården.

En verksamhet som fortsätter nästan som vanligt är skolan. Detta trots att regeringen förra veckan gav gymnasieskolor större möjlighet att använda distansundervisning.

Vilka frågor vill du ställa om coronaläget och om skolan?

Från klockan 14 svarar smittskyddsläkaren Johan Nöjd och utbildningsnämndens ordförande i Uppsala Helena Hedman Skoglund (L) på dina frågor.

SVT rapporterade · Smittskyddsläkaren och skolpolitikern svarar på dina frågor

Där måste vi sätta punkt för denna chatt om skola och smittspridning. Tack för era frågor. Vi försökte få med så många som möjligt, men tyvärr hann vi inte med allihop.

Ta hand om er!

SVT · Christoffer Urborn

Det finns ju många personer med lungsjukdomar såsom ex kol. Borde det vara hårdare restriktioner för dessa personer. Om det är så att de kan bli allvarligt sjuk i covid

Olof

- Hårdare restriktioner mot riskgrupper har jag svårt att se vitsen med. Det är upp till var och en att efterfölja de allmänna råden.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare

Hur tänker man kring skolpersonal som dagligen utsätts för smittspridning och hur kommer man att göra för att personal inom skolan ska orka? Situationen är ohållbar.

X

Hej! Jag förstår att pandemin har ökat pressen på våra lärare. Det är väldigt viktigt att vi alla hjälps åt för att minska smittspridningen.

Vi har regelbunden dialog med skyddsombuden där vi pratar om lärarnas arbetssituation, där har vi fått information om att många lärare på gymnasiet har en tyngre arbetsbelastning i och med distansundervisningen. Men även personal på grund- och förskola har en tyngre arbetsbelastning eftersom kollegor har högre sjukfrånvaro än vanligt.

Helena Hedman Skoglund (L)

Som vuxen känns rådet att bara umgås med de i sitt hushåll enkelt. Men för barnen som gärna vill leka, är det olämpligt att leka med sina kompisar inne som de redan träffar i skolan?
Vi har haft Covid, gör det någon skillnad på svaret?

Ann-Sofie

- Det är ok.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare

Fortfarande sitter vi trångt i arbetsrum, klassrum där det inte går att sprida ut borden mer och korridorer där eleverna hänger på raster. I skolans värld har i stort sett inget förändrats. Det är en skam!!!

Lärare men snart inte...

Hej! Utifrån rekommendationer och regelbunden kontakt med smittskydd och skyddsombud görs riskanalyser på varje skola och åtgärder vidtas. Men jag håller med om att det inte är helt lätt att få till optimala avstånd i skolan, eftersom skolor inte är byggda för att hålla avstånd som är önskvärda vid en pandemi.

Helena Hedman Skoglund (L)

Hur ska man göra nu i jul? Kan man fira med sina äldre föräldrar eller inte.

Jultomten

- Jag tycker det är för tidigt att säga. Man får följa med i utvecklingen och se vart det tar vägen. Jag tror inte att det kommer att kunna bli en helt vanlig jul men man får avvakta FHM:s kommande rekommendationer.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare

Hur stor är smittrisken i t ex padelhallar, förutsatt att vi håller minst 2 meters avstånd till andra och bara spelar med vår partner/den vi bor med (och mot personer som vi aldrig kommer närmare än 2 meter)? Borde vi ställa in våra träningar?

Billie

- Risken är inte jättestor men heller inte obefintlig.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare

hej! Finns det någon bedömning på hur distansundervisning påverkar resultaten i gymnasieskolor, positivt, negativt eller ej märkbart?

Simon

Hej! I våras kunde vi inte se någon negativ effekt, men vi oroar oss för hur det blir framöver nu när pandemin har pågått så länge.

Helena Hedman Skoglund (L)

Vem på en skola har smittskyddet kontakt med?

X

Hej! Smittskyddet har regelbundet kontakt med utbildningsförvaltningen och med skolledning om så behövs.

Helena Hedman Skoglund (L)

Hej! Min mamma fyller 90 år i januari. Nu är de ju ett tag dit, men undrar om man kan samlas ca 15 st i en större lokal med avstånd till varandra. Och ha tillgång till handsprit.

Yvonne Stenmark

- Förhoppningsvis. Men som läget är just nu skulle jag ligga lågt med det.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet