• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Striden om den enorma skatteskulden går vidare – förvaltningsrättens dom är redan överklagad. Foto: TT

Strid om jätteskuld går vidare

Uppsalaentreprenören Bengt Ågerup får inget uppskov med att betala in de 844 miljoner kronor som Skatteverket krävt honom på. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom.

I december krävdes Ågerup på totalt 1,2 miljarder, dels i utebliven skatt och dels i skatteböter. Den uteblivna skatten på 844 miljoner ville Skatteverket ha in direkt, men det beslutet överklagades till förvaltningsrätten.

Rätten har nu alltså beslutat att inget uppskov kommer att ges, och påpekar att ett anstånd bara kan beviljas om det är tveksamt hur stort belopp det handlar om. Några sådana tveksamheter finns inte i fallet, skriver rätten i domen.

Ågerups advokat, Anna Romell Stenmark, anser att det är orimligt av Skatteverket att kräva in pengarna innan sista ordet om Skatteverkets fordran är sagt i domstol. Och striden går vidare: Advokaten har redan överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

– Skatteverkets resonemang är inte konsekvent jämfört med hur man resonerat i liknande mål, säger Anna Romell Stenmark till Nyhetsbyrån Sirén.

Bengt Ågerup hävdar att han inte ska betala någon skatt i Sverige för aktieavyttringar och kapitalinkomster under åren 2010-2013, eftersom han bott utomlands.

Läs mer: Ågerup: ”Fullständigt absurt och skamligt”

Men Skatteverket tror inte på det eftersom Ågerup ägt en lägenhet i Uppsala – och engagerat sig ideellt i Sverige – under de aktuella åren. Skatteskulden har beskrivits som den största i Sverige någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ågerups skattetvist

Mer i ämnet