Skatteverket vill att Bengt Ågerup skattar 1,4 miljarder. Foto: SVT/TT

Striden om Ågerups miljarder har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes förhandlingarna i Förvaltningsrätten i Uppsala om den utdragna tvisten mellan Skatteverket och företagaren Bengt Ågerup. Myndigheten vill att Uppsalaprofilen ska betala 1,4 miljarder kronor i skatt.

Bengt Ågerup var på plats tillsammans med sitt ombud på måndagen när förhandlingarna inleddes. Skatteverket vill att Uppsalaentreprenören ska betala 1,4 miljarder kronor i skatt, vilket enligt Klas Innerstedt, rådman under förhandlingen, gör att skattemålet kan vara rekordstort i Sverige.

– Vi tror att det är det enskilt största målet. Det finns ju målserier med enorma miljardbelopp, men det här kan vara det enskilt största, säger han.

Den stora tvistefrågan i ärendet är huruvida Bengt Ågerup ska betala skatt i Sverige på de pengar som frigjordes vid försäljningen av läkemedelsbolaget Q-Med 2011.

Slår ifrån sig

Bengt Ågerup själv hävdar att han bott utomlands sedan 1996 och därför inte har någon plikt att betala skatt i Sverige under de aktuella åren 2010-2013. Men Skatteverket menar att han haft starka kopplingar till Sverige under de aktuella åren. Bland annat eftersom han under perioden ägt en lägenhet i Uppsala och verkat inom ett flertal ideella engagemang i landet.

– Det här är en vanlig prövning på förmögna svenskar som flyttar ut, det finns ganska mål på det. I största allmänhet är det ofta ganska omfattande utredningar och det skrivs och sägs ganska mycket i målet som domstolen måste pröva, säger Klas Innerstedt.

Början på tvisteslutet

Tvisten mellan Skatteverket och Bengt Ågerup har pågått i flera år, men dagens förhandlingsstart är början på slutet enligt Klas Innerstedt. I slutet av veckan ska målet vara klart för avgöranden, men domen kan komma att dröja i alla fall en månad.

– Alla vill nog få slut på det här. Oavsett vad vi kommer fram till så kommer det nog bli en vändåtta i kammarrätten. Det här är en prestigeprocess och båda parterna vill vinna det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.