Utesluten SD-medlem styr delar av partidistrikt

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sverigedemokraternas partiledning styrs delar av partiet i Uppland fortfarande av den uteslutne ordföranden Simon Alm. I ett skarpt formulerat brev hotar nu partiledningen flera medlemmar med uteslutning om de inte berättar vad det är som pågår.

Lars Frantzén, före detta ordförande i Enköping, som är en av de som fått brevet, är upprörd.  

– Det är gamla metoder från öststaterna, på den tiden när man i Östtyskland kunde ange sina familjemedlemmar så de hamnade i Stasis fängelser, säger Lars Frantzen. 

Det hela handlar om en långvarig konflikt mellan olika grupper i partiet som ledde till att den dåvarande ordföranden i Uppland, Simon Alm, uteslöts ur partiet i januari. Han anklagades för partiskadlig verksamhet och för att ha motarbetet medlemmar och tjänstemän i partiet.

Partiledningen: Ser allvarligt på detta

Samtidigt har Simon Alm hela tiden haft stöd av många medlemmar i SD Uppland.

– Jag och många med mig vill att Simon Alm får tillbaka sitt medlemskap. Han är kompetent människa och politiker, säger Lars Frantzén.   

Men i stället kan det bli fråga om ännu fler uteslutningar.

I brevet från partiledningen som skickats till ett tiotal medlemmar i Uppland skriver partisekreterare Richard Jomshofs att “vi kan styrka att Alm fortfarande styr delar av distrikt Uppland”, att partiledningen ser mycket allvarligt på detta och “kommer inte under några som helst omständigheter acceptera att detta fortgår”.

Vädjar om information

Jomshof vädjar sedan till medlemmarna att berätta mer för partiledningen och skriver att det kommer att vara till ens fördel vid framtida uteslutningsärenden om man väljer att berätta. 

Simon Alm, som sitter kvar som så kallad vilde i både kommunstyrelsen och som regionråd vill inte vara med på någon intervju, det vill inte heller partisekreterare Richard Jomshof som säger att ärendet ska behandlas internt. 

– Den som anklagas har ingen chans att försvara sig, det är godtyckets tyranni, säger Lars Frantzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.