Det var strax efter 20.30 på fredagskvällen som polisen larmades till en adress i Björklinge i Uppsala. På platsen hittades en svårt skadad pojke som fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda. Foto: Utryckning Uppsala

Tonårspojke häktas misstänkt för mord i Björklinge

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke har häktats misstänkt för mord på en 16-åring i Björklinge. Dödsfallet inträffade vid ett bråk utomhus och har skakat det lilla samhället norr om Uppsala.

Tonåringen häktades misstänkt för mord vid Uppsala tingsrätt på tisdagsförmiddagen.

– Det var inte helt oväntat. Jag hade räknat med det med tanke på hur allvarligt brottet är. Det krävs starkare skäl för att personer under 18 ska bli häktade, och i det här fallet finns det det, säger kammaråklagare Johan Strömbäck.

Björklingedådet

Den misstänkte pojken lämnade självmant över sig till polisen i fredags och greps då.

– Han har förnekat brott men gått med på att han fanns på platsen, säger Johan Strömbäck.

Det var i samband med ett bråk utomhus som 16-åringen hittades svårt skadad. Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Hans säkerhet kan inte garanteras

Åklagarsidan har en god bild av vad som hänt, och uppger att bevisläget ser ganska bra ut. Det fanns bland annat vittnen på plats när händelsen inträffade.

Sorgen är stor i Björklinge efter dödsfallet. Fritidsgården och kyrkan har hållit extra öppet för sörjande, och krisberedskapsgrupper har satts in både på orten och på pojkens skola i Uppsala.

Enligt tingsrätten är en av anledningarna till att pojken häktas, att hans säkerhet inte kan garanteras om han släpps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet