Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar grannen Kenneth Karlsson hur det ska ha gått till när mannen med handgranaten blev påkommen. Foto: Oscar Söderman/SVT

Uppgifter: Granne kan ha stoppat granatattack i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

En boende i huset där en handgranat placerades under torsdagskvällen kan ha avvärjt gärningsmannen.

– Det är intressanta uppgifter, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid region mitt.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala ska en boende i det aktuella huset ha konfronterat en man som ska ha slängt ifrån sig en stenplatta utanför ingången och sen sprungit ifrån platsen mot skogen och bort mot ishallen i Gränby.

– Vi har fått uppgifter från flera om en man, mörkt klädd, som sprungit från platsen. Om den här boenden, som eventuellt kommit i kontakt med en misstänkt, inte hört av sig till oss så vill vi att hen gör det, säger Magnus Jansson Klarin.

Våldsvåg i Uppsala

Undersöker samband

Polisen jobbar nu intensivt med att komma vidare med ärendet. Dörrknackning är planerad i området, och polisen undersöker eventuella samband med tidigare händelser. Men eventuella kopplingar till sprängningen i Sundbyberg på torsdagskvällen vill polisen inte säga något om.

Den aktuella adressen i Gränby ska ha bevakats av polis i veckor, enligt boende. Vad säger du om det?

– Vi har bevakning av flera olika platser, men jag kan inte kommentera de uppgifterna.

Det kom ett VMA-meddelande under gårdagskvällen om att personer inom en kilometers radie skulle hålla sig inomhus – hur motiverar ni det?

– Vi hade svårt att få gehör för allvaret i den här händelsen. Det var många personer utomhus och även personer innanför avspärrningarna. För allas säkerhet och för att vi skulle kunna jobba ordentligt behövde vi sända ut det här meddelandet. Och hellre att vi tar i för mycket än för litet när vi inte vet sprängkraften i ett sådant här föremål.

Polisen ville på förmiddagen inte kommentera om man har gripit någon misstänkt.

– Det är av utredningstekniska skäl, säger Magnus Jansson Klarin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen hjälpte Pannee Wongraksa ett 15-tal äldre som bor i närheten av där polisen sprängde en handgranat i Gränby på torsdagskvällen. ”Många är oroliga”, säger Pannee Wongraksa. Foto: Oscar Söderman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet