Roger Wallén är kommenderingschef för Operation Rimfrost i polisregion Mitt. Han tror att det kan bli akutellt med extra resurser i Uppsala efter den senaste tidens skjutningar. Foto: Utryckning Uppsala/Polisen

Efter helgens skjutningar: Polisen håller extrainkallat stabsmöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens skjutningar hålls ett extrainsatt möte för att diskutera eventuella resursförflyttningar till polisregion Mitt. Det sker i så fall inom ramen för Operation Rimfrost.

På måndagseftermiddagen hålls ett extrainsatt regionalt möte inom Operation Rimfrost. Just nu har Skåne fått extra resurser, men efter helgens skjutningar i både Uppsala och Västerås kan det bli aktuellt med en förflyttning av resurserna.

– Region Mitt är en av de regioner som kan tänkas få extra resurser när vi är klara i Syd. När och hur omfattande kan vi inte svara på just nu. Det kan bli omprövningar under resans gång, säger Robert Wallén som är kommenderingschef för Operation Rimfrost i region Mitt.

Operation Rimfrost är en nationell särskild insats som drivs både nationellt och regionalt. Operationen startade i koppling till en serie grova våldsdåd i Malmö tidigare i höstas.

Svårt att förutspå skjutningar

Han berättar att Rimfrost uppdrag är att bryta trenden och se vad som kan göras framåt för att minska antalet skjutningar.

– Att titta på individer och nätverk, individer som vi bedömer står för eller kommer att medverka i framtida skjutningar, säger han.

Enligt Robert Wallén handlar det om flera nätverk och individer som agerar i olika konstellationer och konflikter som rör pengar och narkotika, ibland med nationella och internationella kopplingar.

– Därför är det väldigt svårt för oss att förutspå exakt när en skjutning kommer att uppstå och mellan vilka individer.

”En trygg plats att bo på”

En gemensam faktor för den kriminalitet som Rimfrost ska motverka är utanförskap.

– Mycket som ligger bakom konflikterna är kopplat till utsatta eller särskilt utsatta områden. Vi ser också att unga män dras till de här nätverken och att det går ner i åldrarna.

Trots att det hittills har varit rekordmånga skjutningar i Uppsala under år 2019 – 28 stycken – menar Roger Wallén att det är en trygg plats att bo på.

– Risken att utsättas för den här typen av brott är väldigt låg. Men det är farligt när man skjuter i offentlig miljö – risken att tredje part blir skadad finns ju alltid. Det är helt naturligt att det skapar en oro.

Operation Rimfrost är en nationell särskild insats som drivs både nationellt och regionalt. Rimfrost har fyra mål:

  • Att reducera skjutningar och sprängningar.
  • Att reducera antalet personer som ingår i kriminella nätverk.
  • Att öka antalet beslag av vapen- och sprängmedelskomponenter.
  • Att allmänheten ska känna sig trygg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet