När JAS 39 Gripen lämnar landningsbanan ligger det i en hastighet på runt 200 km/h. Foto: SVT

Piloter tränar flyguppvisning med JAS-plan

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan pågår ett träningsläger för uppvisningspiloter på Ärna flygfält, och under onsdagen sände SVT Uppsala direkt från piloternas flygträning med JAS 39 Gripen.

Träningslägret inleddes på tisdagen och pågår fram till torsdag eftermiddag. Flygträningarna hålls dagtid och de olika flygpassen är runt 8 minuter långa.

Fem uppvisningspiloter är på plats.

– Det här innebär att vi som är uppvisningspiloter inom Flygvapnet kan träffas och i lite lugn och ro öva på våra uppvisningsprogram. Det är ett utmärkt tillfälle för oss att komma igång inför uppvisningssäsongen som börjar nu på vårkanten, säger uppvisningspiloten Henrik Nyström.

Uppvisningspiloten Henrik Nyström berättar om övningarna inför flygsäsongen. Foto: SVT

På onsdagen har han hunnit med ett flygpass på morgonen.

– Det vi gör är att vi kör igenom våra program, och de ser lite olika ut. Jag kör igenom mitt från start till mål, som är ungefär 6 minuter långt. De andra gör ju sina program, och de skiljer sig en del. Och så filmar vi och utvärderar. Allt syftar ju på att det ska bli bättre, snyggare, roligare och säkrare.

– Igår hann vi med två pass var, idag siktar vi på fyra var, och imorgon är lite reservdag, säger Henrik Nyström.

Fem piloter tränar flyguppvisning över Uppsala. Foto: SVT

– Uppvisningsflyging skiljer sig lite från vanlig flygning, det är ganska intensivt och det blir tungt för kroppen med mycket G-belastning och så. Mer än fyra pass om dagen orkar kroppen inte med.

Hur känns det att flyga upp och ner?

– G-belastningen kan trycka en ner mot sätet, men när man blir upp och ner trycks det uppåt istället. Allt blod vill till huvudet och det är lite svårt att kämpa emot. Man kan liksom inte spänna hjärnan, så det är bara att stå ut. Minus G tycker jag personligen är lite jobbigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.