Ett högt antal covidpatienter vårdas på Akademiska sjukhuset. Tidigare veckan passerades 30-gränsen. I klippet får du hänga med in på en covidavdelning. Foto: SVT

Vården mer riskfylld när trängsel mellan sängarna ökar på iva

Uppdaterad
Publicerad

I måndags intensivvårdades 31 covidpatienter vid Akademiska sjukhuset, så många har inte legat inlagda sedan pandemin bröt ut för drygt ett år sedan. Det höga vårdtrycket gör att sjukhuset får omforma verksamheten dag för dag.

På torsdagen var antalet covidpatienter som intensivvårdades 29 personer.

När SVT besöker iva har fyra covidpatienter placerats på en barnavdelning, som normalt är anpassad för tre patienter.

Coronaviruset i Uppsala

För att kunna ge vård har fler apparater ställts in och det blir trängre för personalen, som med sämre förutsättningar tvingas vara än mer noggrann.

Påverkar patienterna

Och det ansträngda läget påverkar så klart patienterna.

– Vi försöker jobba för att de ska påverkas så lite som möjligt, men det blir trängre och det privata utrymmet mindre. Att patienter ligger så nära att de hör hur andra har det, har vi fått återkoppling på, att det inte är optimalt, säger Magnus von Seth, överläkare på centralintensiven.

Han ser även en ökad risk för att resistenta bakterier sprids.

– Det försöker vi möta med extra god hygien och vi har inte haft någon spridning.

Intesivvårdspersonal får vara beredd på att ställa om, men sen pandemin bröt ut för drygt ett år sedan har läget varit extremt.

Extrem situation

– Vi får flytta resurser, stänga platser, öppna andra, personal får gå på krislägesavtal och folk undrar hur det blir med sommaren. V har hållit på så här länge nu, säger Rafael Sawati, sektionschef.

Klippet. Vi besöker en covidavdelning vid Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet