Här syns vargen två minuter innan den sköts av polisen. Foto: Privat

Vargutredning läggs ner – inget åtal

Publicerad

Polisbefälet som beslutade om att skjuta en varg i ett bostadsområde i Tierp i slutet av januari gjorde inget rättsligt fel. Det har särskilda åklagarkammaren kommit fram till, rapporterar UNT.

Att vargar strövar igenom samhällen är inget ovanligt, enligt expertis som SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med. Men då sker det oftast nattetid, eller på tider när det är lite liv och rörelse.

Den här dagen, tisdagen 29 januari, hade en ung varghanne rivit ett rådjur i ett villaområde. Snabbt kom både polis och viltvårdare från länsstyrelsen till platsen. Efter försök att skrämma bort vargen, som var mindre än trettio meter från ett bostadsområde, beslutade polisbefälet att vargen skulle skjutas.

Misstänkte brott mot jaktlagen

Kort efteråt inleddes en utredning om brott mot jaktlagen. En utredning som chefsåklagare Håkan Roswall vid särskilda åklagarkammaren ansvarat för.

Det finns en bestämmelse i jaktlagen som ger polisen rätt att skjuta till exempel en varg – om den kan ”antas vara farlig för människors säkerhet”, och om det inte finns någon annan åtgärd att vidta. Och det är den här bestämmelsen som åklagaren utgått ifrån. På onsdagen beslutade han att inte väcka åtal i fallet.

– Under förundersökningen har jag bland annat tittat på förarbetena till jaktlagen och i den finns ingen vägledning för hur en farlighetsbedömning ska göras och vilka omständigheter man ska ta hänsyn till i samband ett sådant här beslut. Det innebär att det ansvariga polisbefälet gör bedömningen hur man ska agera och vad man ska göra. Utifrån lagstiftningen så har polisbefälet inte begått något straffrättsligt fel, säger Håkan Roswall till Upsala Nya Tidning.

Ovanligt ärende

Till UNT säger han att sex polismän deltagit och att nästan 30 vittnen hörts om händelsen, som är ovanlig, enligt Håkan Roswall.

– Det här är ett ovanligt ärende. Det här är första gången under mina tio år på den här tjänsten som jag utrett en fråga som rör ett brott jaktlagen, säger Håkan Roswall till UNT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer