Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronica Pettersson ger sina bästa tips för att få ett förstahandskontrakt snabbare. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Veronica fick förstahandskontrakt inom ett år – hör hennes bästa tips

Uppdaterad
Publicerad

Långa köer till förstahandskontrakt har länge präglat hyresmarknaden. Men det är möjligt att få en lägenhet utan flera års kötid. Så var det för Veronica Pettersson – som fick sitt förstahandskontrakt inom ett år.

– Jag sökte lägenheter aktivt varje dag hos bostadsförmedlingen, säger Veronica Pettersson.

Veronica Pettersson flyttade till Uppsala när hon fick sitt drömjobb som fritidsledare. Hon bestämde sig för att försöka få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet, trots att hon inte stått flera år i bostadskö.

– Människor sa till mig att det inte går, men det ville inte jag tro på, säger Veronica Pettersson.

Bostad i Uppsala län

Hon ställde sig i bostadskö 2022 och genom att aktivt söka bostäder blev hon erbjuden ett förstahandskontrakt året efter. Lägenheten är en nyproducerad etta i Gamla Uppsala.

– Jag hade inte stått i kö länge alls, det är därför jag är så sjukt tacksam, säger Veronica Pettersson.

Brist på billiga hyresrätter

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att flera kommunala bostadsbolag har bromsat in byggtakten på hyresrätter på grund av det ekonomiska läget.

Enligt Tala Raha, chef för marknad och kommunikation på Uppsala bostadsförmedling, kan det eventuellt märkas först i början av 2025.

– Vi ser inte någon effekt av det nu, snarare kunde vi förmedla fler nyproducerade hyresrätter förra året. En stor utmaning som Länsstyrelsen lyfter i sin regionala analys av bostadsmarknad är att antalet billiga hyresrätter blir färre, medan gruppen personer som behöver dem blir fler, säger Tala Raha.

I videon: Veronica Pettersson ger sina bästa tips för att få ett förstahandskontrakt snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet