Sjukhusledningen hoppas att arbetssituationen ska förbättras under hösten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Vi är mycket ledsna för att det här ska behöva ske”

Uppdaterad
Publicerad

Att gravida kvinnor måste skickas från neonatalavdelningen i Uppsala till Finland för vård i samband med till exempel för tidiga förlossningar är beklagligt. Det menar sjukhusledningen som samtidigt konstaterar att besluten tas för att patienterna ska få en säker vård.

SVT Nyheter Uppsala har berättat om flera familjer som tvingats åka till universitetssjukhuset i Åbo för neonatalvård.

Neonatalvård kan krävas i fall där barn är på väg att födas för tidigt, om man har vetskap om att barnet har någon åkomma eller om det på andra sätt varit en komplicerad graviditet.

Neonatalkris på Akademiska

LÄS MER: Akademiska tvingas köpa vårdplatser i Finland

Ansträngt läge på neonatalavdelningen

Vårdplatserna på avdelning 95F som har hand om intensivvård för nyfödda på Akademiska sjukhuset har varit begränsade den senaste tiden och från sjukhusets sida har man jobbat med att stärka antalet sjuksköterskor för att säkerställa att familjerna ska få ett bra mottagande och en säker vård.

– Vi är mycket ledsna för att det här ska behöva ske. Vi känner mycket med de här familjerna, vi vet hur viktig hela familjen är för barnet och mamman i den här situationen, säger Christophe Pedroletti, verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset.

LÄS MER: Ny neonatalavdelning kan dröja tio år

Högkvalificerad vård viktig

Han konstaterar att det inte är bra att familjer inte kan ta del av vården de behöver i sin närmiljö men slår samtidigt fast att det är viktigt att de får tillgång till den högkvalificerade vård som krävs.

– Då har vi fått skapa ett sådant här samarbete med ett universitetssjukhus med goda resultat som inte ligger allt för långt i från vårt sjukhus, säger Christophe Pedroletti, som också berättar att sjukhuset har ett tätt samarbete med övriga svenska universitetssjukhus.

– Men ibland så är det fullt där också och då har vi säkrat upp en patientsäker vård på det här sättet. Men det är beklagligt.

LÄS MER: Gravida Wiktoria vet inte om hon får föda i Uppsala eller Åbo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet