Jessica Holmeberg nekades att tala vid #metoo-manifestationen i Uppsala när det framkom att hon var aktiv medlem i Sverigedemokraterna. Foto: TT/Privat

Ville berätta om övergrepp – nekas

Uppdaterad
Publicerad

Hon ville tala om egna erfarheter av våldtäkt men nekades. Anledningen: Hon är medlem i Sverigedemokraterna. Arrangörerna av #metoo-manifestationen i Uppsala hänvisar att medlemskapet strider mot deras värdegrund.

Uppsalabon Jessica Holmeberg ville tala på söndagens manifestation för kampanjen #metoo, som svept över världen den senaste veckan. Talet var tänkt att handla om egna erfarenheter av övergrepp och våldtäkter. Hon välkomnades med öppna armar av arrangörerna. Men sedan fick de reda på att hon är aktiv medlem i Sverigedemokraterna. Då portades hon.

– Jag tog väldigt illa vid mig och blev såklart ledsen. Som jag har förstått ska ingen partipolitik var inblandad, hade jag vetat det så hade jag inte hört av mig. Frågan är väldigt stor och viktig för mig och jag såg det som ett bra tillfälle att nå ut med min historia, säger Jessica Holmeberg.

Kampanjen #MeToo

Hade du tagit upp något partipolitiskt i ditt tal om du fått chansen?

– Nej, absolut inte, det har inte med den här saken att göra. Det kan vi göra på andra ställen. Det här handlar ju om att kvinnor måste visa varandra stöd och framförallt våga berätta om vad många av oss har varit med om, säger hon.

Hatstorm mot arrangören

Sara Fälting är arrangören och hon ångrar inte beslutet.

– Som Sverigedemokrat står hon i viss mån för åsikter som går rakt emot den värdegrund som vi som arrangerar det här står för. Och då valde vi att plocka bort henne från talarlistan. Jag hoppas att hon får berätta sin historia men i ett annat forum, säger Sara Fälting.

Sara Fälting. Foto: SVT

Men hon är väl inte Sverigedemokrat i första hand och kvinna i andra? Hon ville ju inte ta upp något partipolitiskt?

– Nej, men som en liknelse kan vi ju tänka oss att vi skulle hålla en demonstration mot köttindustrin. Då blir det märkligt om en vd vid ett köttbolag är med och talar även om det vd:n säger bara handlar om hur korna ska må så bra som möjligt, säger Sara Fälting.

Skärmdump

Efter beslutet, och efter att Jessica Holmeberg lagt ut en skärmdump på den konversation hon haft med arrangören om att få medverka som talare, har arrangören fått utstå en lång rad negativa och hatfulla kommentarer och direkta personangrepp. Människor har kommenterat hennes utseende och även ringt upp henne.

Hade du inga betänkligheter kring att lägga ut konversationen med arrangören när den skedde i ett privat sammanhang?

– Jag lade inte ut den till en början utan det var först efter att arrangören tog bort alla kommentarer som inte höll med om beslutet att neka mig men sparade de som hyllade henne. Samtidigt som jag kände att jag inte fick några vettiga svar på varför jag nekades. Då lade jag ut den. Det var aldrig tänkt som någon smutskastning och det är såklart oacceptabelt att folk ringer och ger sig på hennes person, säger Jessica Holmeberg.

Kommer du att delta i manifestation som åhörare?

– Ja. Trots att det blivit som det blivit så är huvudfrågan om övergrepp mot kvinnor för stor för att det här ska komma emellan. Jag vill visa mitt stöd för alla kvinnor, säger Jessica Holmeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet