Blommor och nallar har placerats vid olycksplatsen i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell/SVT

Dåliga rutiner bakom tågolycka där fyraåring dog

Publicerad

Trafikverket är nu klara med sin utredning efter olyckan vid Kulltorpskolan där en fyraårig pojke blev påkörd och dog. De är kritiska både till hur de själva och kommunen har agerat.

Utredningen går tillbaka till år 2014 då Kristianstad kommun ansökte om att bygga ett bullerplank vid Kulltorpsskolan i Kristianstad.

För att kunna bygga planket behövde man riva ett stängsel mellan skolgården och järnvägen. Trafikverket krävde kommunen på ett fullständigt skydd ut mot spåret, men fick ingen respons.

– Utifrån de synpunkter på kommunikationen som Trafikverket lyfter fram så kommer vi att initiera ett möte med Trafikverket för att säkerställa hanteringen framöver, säger kommundirektören Christel Jönsson.

Hål i stängslet

Istället för det gamla stängslet sattes det upp ett tillfälligt byggstaket. När det monterades ner år 2019 så uppstod en flera meter lång glipa mellan det nybyggda bullerplanket och järnvägen.

Trafikverket riktar kritik mot sig själva för att de inte kontrollerade att skyddet mot järnvägen var bättre.

– Vi har inget kontrollprogram för att följa upp ifall det vi efterfrågar verkligen efterlevs, men vi ska nu undersöka möjligheten att bygga upp en sådan kontroll, säger Lennart Andersson, regiondirektör på Trafikverket.

I stängselhålet kunde vem som helst ta sig ut på spåret och det var också precis det som skedde. En fyraårig pojke sprang ut på spåret och blev påkörd.

Privatperson larmade

Både kommunen och Trafikverket hade fått reda på hålet i stängslet flera dagar innan olyckan, men det bedömdes inte vara någon akut fråga.

I rapporten konstateras det att olyckan troligen hade kunnat undvikas ifall Trafikverket agerat snabbare och lagat hålet.

– Nu har vi infört en rutin att agera direkt när vi får in någon sådan rapport till vårt kontaktcenter. De ska ta kontakt med vår ledningscentral som i sin tur ska skicka ut en entreprenör, säger, säger Lennart Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer