Hör målsägandebiträdet och advokaten kommentera domen. Foto: SVT

Advokaten: ”Han är väldigt nedslagen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som döms till elva års fängelse för mordet på en kvinna i Kil hade aldrig för avsikt att begå mord, det säger mannens advokat.

– Hans avsikt har aldrig varit att ta livet av henne, säger Anders Olsson.

När SVT Nyheter Värmlands når mannens advokat Anders Olsson har han precis nåtts av nyheten att hans klient dömts för mord.

– Jag har ringt och pratat med min klient om vad han dömdes för och påföljden.

Misstänkt mord på volontär i Kil

Inbillat nödvärn

20-åringen har förnekat att han ville döda kvinnan och hävdar så kallat ”putativt”, inbillat, nödvärn. Därför har försvaret yrkat på att mannen skulle dömas till grov misshandel eller alternativt dråp.

Tingrätten har inte kommit fram till varför mannen begick mordet, men skriver i domen att det inte bedöms handla om nödvärn.

20-åringen döms därför till elva års fängelse och utvisning av Värmlands tingsrätt för att ha strypt kvinnan till döds.

– Han blev väldigt nedslagen eftersom hans avsikt aldrig varit att ta livet av henne, säger Anders Olsson.

Hör advokaten och målsägarbiträdet kommentera domen i klippet.

”Full upprättelse”

Målsägarbiträdet Tomas Bodström, som företräder den mördade kvinnans anhöriga, tycker att Tingsrätten har gjort rätt bedömning som gick på åklagarens linje.

– De är lättade för att de fått full upprättelse och det är en viktig markering av Tingsrätten att döma för mord och att alla de invändningar som kom gav resultat, säger Tomas Bodström.

Tomas Bodström har ifrågasatt den dömde 20-åringens ålder och menar att han är äldre än vad som kommit fram.

– Vi hävdar fortfarande att han är äldre, men det är i första hand för att sanningen ska fram. Inte för att det ska bli några år till i fängelse. Det viktigaste är full upprättelse och att han är dömd för mord för den fruktansvärda gärning som han begick.

SVT har sökt åklagaren som inte är tillgänglig för en kommentar idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på volontär i Kil

Mer i ämnet