Mannen som misstänks ha mördat kvinnan i Kil ringde själv in till SOS och berättade att något hade hänt. Foto: David HårsethVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kilsmordet: döms till 11 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot den man som erkänt att han dödade sin 69-åriga lärarinna. Värmlands tingsrätt dömer mannen till elva års fängelse för mord. Han ska också utvisas och betala ett skadestånd på 325 000 kronor till de anhöriga.

Klockan 22.56 den 26 juni ringer den då 19-årige mannen till 112 och anmäler att han dödat en 69-årig kvinna i hennes hem i Kil.

Några timmar senare hittas han och grips av polis i Kil. Han åtalas för mord och åklagare Cecilia Aronsson yrkade på fängelse i 16-18 år och utvisning. Enligt åklagaren ska relationen mellan de två utvecklats till något ”mer än en vänskaplig relation”.

Enligt domen hade de en sexuell relation.

Yrkat på grov misshandel

Mannen har under utredningen visat hur det gick till när han dödade kvinnan, men han förnekar mord och har genom sin försvarare Anders Olsson fört fram att det handlade om ett nödläge och att han känt sig utnyttjad.

Enligt domen lider mannen av bipolär sjukdom. Tingsrätten skriver: ”I avsaknad av en riktig förklaring till hans handlande kan man inte kan dra slutsatsen att hans beteende påverkats, på ett påtagligt sätt, av en psykisk störning”.

Anders Olsson har ansett att mannen ska dömas för grov misshandel och vållande till annans död alternativt dråp.

Tingrättens motivering

Tingsrätten finner det emellertid styrkt att mannen ska dömas för mord och skriver så här i domen:

”XX var helt värnlös. Hon blev angripen utan förvarning, bakifrån, av en fysiskt överlägsen person som hon i god tro släppt inpå sig. Detta skedde i hennes hem där hon hade rätt till största möjliga trygghet.

Omständigheterna i detta fall är, sammantaget, inte klart förmildrande. Det går inte att se vad det förmildrande skulle bestå i, eftersom det är så oklart varför [20-åringen] begått brottet. Han ska dömas för mord.”

Man bedömer heller inte att det är styrkt att det funnits ”någon nödvärnssituation, eller ens inbillad sådan”.

Däremot kan Tingsrätten inte finna något svar på varför mannen dödade kvinnan.

Straffets längd

En fråga som varit avgörande för straffets längd är mannens ålder. I polisförhör har han uppgett att han var äldre än de 19 år vid mordet, som han tidigare uppgett, men ändrade sig sedan igen.

Tingsrätten bedömer att det mest sannolika är att mannen var 20 år när brottet begicks. Mordet motiverar ett straff på 16 års fängelse, men fyra år dras av med anledning av hans ringa ålder – där gränsen går vid 21 år. Ytterligare ett år dras av eftersom han angav sig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på volontär i Kil

Mer i ämnet