Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av ungdomarna som kommer till Ungdomsbussen är narkotikapåverkade. Det säger Anders Holz, samordnare på Ungdomsbussen, som i kyrkans regi står på Stora torget i Karlstad. Foto: SVT

”Alldeles för liberal syn på narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en alldeles för liberal syn på narkotika. Det anser Anders Holz, samordnare på Ungdomsbussen, som i kyrkans regi står på Stora torget i Karlstad på fredagskvällar.

– Många rycker på axlarna. De ser det som bara hasch. Bara hasch. Och det är inga problem att sluta. Den mentaliteten har jag sett här, säger Anders Holz.

Många av de ungdomar som besöker Ungdomsbussen är påverkade av narkotika, enligt Anders Holz.

Inte bara utslagna knarkar

Han säger att missbruket också ändrat utseende. Att det inte alls bara är de utslagna, trasiga människorna som missbrukar narkotika.

I klippet berättar Anders Holz om vad han ser på torget fredagskvällar.

Om du behöver hjälp eller behandling för narkotikamissbruk finns flera ställen du kan vända dig till. Här är några exempel:
 

Droghjälpen: Hit kan du ringa anonymt för att få råd och stöd. Du kan välja att vara anonym. Tjänsten är kostnadsfri och drivs av Beroendecentrum Stockholm. Ring 020-91 91 91.

En hälsocentral eller en ungdomsmottagning.

Elevhälsan, studenthälsan eller företagshälsovården, beroende på om du går i skolan, studerar eller jobbar.

En förening som stöttar personer som använder droger, till exempel Anonyma Narkomaner.

En särskild mottagning för personer som behöver hjälp med missbruk.

Om det är akut, till exempel om du har tagit en överdos, ska du alltid ringa 112.

Värmland

Första linjen unga är en mottagning dit du kan vända dig för att prata om hur du mår och du är mellan 6-20 år. Mottagningen finns på flera platser i länet och nås via 1177.

Nexus är Karlstad kommuns öppenvårdsmottagning som vänder sig till dig som är upp till 25 år och har problem med alkohol, andra droger eller spelmissbruk. Enbart för de som bor i Karlstad kommun. Nås via Karlstad kommuns växel 054/540 00 00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamissbruket i Värmland

Mer i ämnet