Ambulanssjuksköterskorna i Arvika berättar om protesten mot Region Värmland. Christer Lagerberg, tf verksamhetschef för ambulanssjukvården, bemöter kritiken. Foto: SVT

Ambulanssjuksköterskorna i Arvika har fått nog

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjuksköterskorna i Arvika befarar en tuff sommar – igen.

Nu har de fått nog av jourtimmar på natten, utebliven ob-ersättning och den högsta ledningens bemötande.

Det stormar i Värmlands sjukvård för tillfället, inte enbart på grund av coronakrisen.

Två sjuksköterskor på ambulansen i Arvika har sagt upp sig i protest mot att de omplacerats till intensivvårdsavdelningen i Karlstad utan att få den lön en IVA-sköterska har. IVA-sköterskan Mariette Gunnarsson, också hon i Arvika, tvingas i sin tur pendla till Torsby för att jobba.

Coronaviruset i Värmland

Har författat en skrivelse

Nu går ambulanssjuksköterskorna i Arvika också ut med kraftig kritik mot ledningen.

Samtliga av de drygt 30 ambulanssjuksköterskorna står bakom en skrivelse som ska skickas till politikerna och de högsta tjänstemännen i regionen, främst angående arbetssituationen under sommarmånaderna men också om ett arbetsklimat som beskrivs som mycket dåligt.

– Vi har fått nog, säger ambulanssjuksköterskan Janna Jansson.

Flera delar i kritiken

Protesten består av flera delar.

Den handlar om schemaläggningen inför sommaren där personalen återigen har fått jourtimmar inlagda i schemat, uppemot 40 timmar i månaden. Det handlar även om att ambulanssjuksköterskorna inte får ta del av den extra ob-ersättning som betalas ut till många andra sjuksköterskor men också att de anser att ledningen använder sig av härskartekniker mot personalen.

Vill föra en dialog

Christer Lagerberg, tillförordnad verksamhetschef för ambulansen i Värmland, säger att jourpassen kommer att vara kvar även i sommar och att extra ob-ersättning inte ska införas. Han vill inte närmare kommentera kritiken mot ledningen men däremot höra mer om ambulanspersonalens kritik.

– Jag tycker vi ska samlas och ta en dialog om det, säger Christer Lagerberg.

Angående kritiken om jourtimmarna säger han:

– Vi har under två år försökt att reducera jourmängden med ett slutligt mål att ta bort den helt, säger Lagerberg som menar att det har lämnats förslag till Vårdförbundet som de har tackat nej till.

– Just nu planerar vi sommaren med jour.

Om ob-timmarna säger han:

– Ob-ersättningsmodellen infördes för att främja rekryteringen av sjuksköterskor som jobbar vårdplatsnära. I jämförelse är det inte svårt att rekrytera personal till ordinarie tjänster i ambulanssjukvården, däremot har vi alltid en utmaning sommartid att få tag på sommarvikarier.

Se ambulanssjuksköterskorna Janna Jansson och Tony Gullquist berätta om situationen och deras protest samt svaret från Christer Lagerberg i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet