Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetspendlande paret Fredrica och Mattias har levt på lånade pengar Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Arbetspendlande paret Fredrica och Mattias har levt på lånade pengar

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bornstedt i Jössefors har levt i stor ovisshet och på lånade pengar sedan Norge i princip stängde gränsen helt. Både Mamma Fredrica och pappa Mattias jobbar på andra sidan gränsen. Att Norge nu öppnar upp för dagspendlare innebär en lättnad för familjen, men den ekonomiska situationen är fortfarande svår.

– Norge måste komma med någon form av kompensation, säger Fredrica Bornsted.

Starta klippet för att höra Fredrica och Mattias berätta om den svåra coronasituationen de hamnat i när gränsen stängts

Efter att Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tidigare i veckan satt press på sin norska motsvarighet kom så beskedet under fredagen. Norge öppnar upp gränsen för dagspendlare. Undantaget från inreserestriktioner kommer att gälla personer bosatta i Sverige och Finland som dagpendlar till Norge.

– Det är en lättnad, väldigt skönt att se att något händer, säger Fredrica Bornstedt om beskedet från den norska regeringen.

Arbetspendlarna Fredrica och Mattias i västvärmländska Jössefors har haft en mycket oviss tillvaro sedan den norska gränsstängningen. Hon jobbar som lärare i Norge, och efter en tids osäkerhet stod det klart att hennes yrkesgrupp tillhörde dem som undantogs inreseförbudet.

För Mattias del var det tuffare. Han jobbar inom industrin och har fått stanna hemma sedan 29 januari – utan vare sig lön eller ersättning. Ekonomin var dessutom redan ansträngd efter att han blivit permitterad i början av pandemin.

Överklagar avslag

För att hålla sig flytande och försörja sina två barn har de varit tvungna att låna pengar av föräldrarna. Mattias har ansökt om ersättning för den senaste månadens uteblivna lön från norska staten men fått avslag – ett beslut som han överklagat.

– Norska staten har ett ansvar för det här. De måste komma med någon form av kompensation för att det här ska lösa sig ordentligt, säger Fredrika Bornstedt om situationen hon och hennes familj försatts i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet