Partiledaren för Djurens parti Therese Ericsson och LRF:s ordförande Patric Ohlson. Foto: SVT

Att äta kött eller inte? – en polariserad fråga i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idag drygt 50 000 kor, tjurar och kalvar som används för kött- och mjölkproduktion i Värmland. Är det ett klimatproblem eller håller det landskapet öppet? Ska människor leva på att föda upp djur eller är det något som vi borde sluta med och i så fall varför?

Patric Ohlson är ordförande för LRF i Värmland. Han driver en gård där han föder upp både nötkreatur och får. För honom är djuren både en försörjning och en del av en hållbar matproduktion.

Therese Ericsson är partiledare för Djurens parti. Ett parti som bildades 2013. Partiet har som mål att helt avskaffa köttindustrin på grund av dess inverkan på klimatet och för att det är etiskt fel att förkorta djurs liv för att ha dem som föda.

Sverige möts: Köttet och klimatet

De står så långt ifrån varandra som det är möjligt i frågan om vi ska hålla på med köttproduktion. Men en sak är de överens om: debatten har gått för långt.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet