• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bäva vill se ett hemlikt boende i Kristinehamn

Publicerad

Antalet äldre ökar i Kristinehamn enligt en ny utredning kommunen gjort. Kommunen ska bygga nya boendeplatser och den nybildade opinionsgruppen Bäva, vet hur de vill ha sitt boende.
– Jag skulle vilja bo på ett äldreboende där jag har lite kompisar jag kan prata med och som inte är helt dementa. Vi kan gå på promenader, fika ihop och spela bingo eller vad det nu kan vara som är roligt. Så skulle jag vilja ha det, säger Lisbeth Lönnberg.

Den nya opinionsgruppen Bäva, som står för Bästa Äldre Vårds Alternativet i Kristinehamn, jobbar för att få till ett bättre boende för de äldre i kommunen.

Det råder just nu brist på platser i särskilt boende och det saknas trygghetslägenheter. Nu slår Bäva-gruppen larm om situationen.

– Den är inte bra i Kristinehamn eftersom vi redan har så många som fått godkänt att man ska få bo på ett särskilt boende. Men det finns inga platser. Det är ungefär trettio personer som just nu väntar på att få komma in på ett särskilt boende. Det finns inga korttidsplatser, det finns inga platser överhuvudtaget så hela systemet är igenkorkat, säger Ann-Britt Nyberg.

Trivsamt boende

Kristinehamns kommun planerar att bygga ut Ölmegården med cirka 10 platser, lika många platser planeras även på Kolgården i centrala Kristinehamn. Dessa beräknas vara klara till 2020, vilket är alldeles för sent enligt Bäva.

De tycker att kommunen redan nu borde titta på en privat entreprenör som driver Svedjegården som ligger i Nybble och göra om det till ett boende likt ett de besökt som de har inspirerats av.

– Vi har varit och tittat på ett boende på Tjörn som heter Tubberödshus som drivs som en intraprenad vilket betyder att man är anställd av kommunen men driver det som ett litet eget företag, säger Ann-Britt Nyberg.

– Boendet får en påse pengar helt enkelt som de använder enligt eget tycke, säger Lisbeth Lönnberg.

– Det där tycker vi fungerar alldeles utmärkt där och vi skulle vilja ha ett sådant boende på försök här i alla fall, fortsätter hon.

Men är det här något ni kan tänka er att bygga i kommunen?

– Vi har faktiskt lyssnat rätt så mycket till vad de har sagt. Nu bygger vi senior- och  trygghetsboenden först och främst och sen bygger vi på två av våra särskilda boenden ute i Ölme och på Kolgården, säger Lars Nilsson (S) ordförande i Socialnämnden.

Paneldebatt

Bävagruppen vill bilda opinion i den här boendefrågan och den siste maj planerar de en paneldebatt om god äldreomsorg med politikerna i kommunen.

Vad tror du, kommer ni att få igenom det här?

– Nej, men vi kämpar och sen är det val i höst, säger Lisbeth Lönnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristinehamn

Mer i ämnet