Polispådraget vid Vilks föreläsning är ett av de största i Värmlands historia. Foto: SVT/TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Bombhundar och kravallstaket skyddade Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspådraget kring Lars Vilks föreläsning har gjort att föreläsningen försenades med 45 minuter. Nu har han inlett sitt tal, som ska gå under temat Charlie Hebdo och yttrandefrihetens gränser.

Polispådraget inför kvällens föreläsning är ett av de största hittills i Värmland. Vid lunchtid påbörjade polisen arbetet med att förbereda lokalerna för Lars Vilks föreläsning i Karlstad i kväll.

Polisens pressinformatör Tommy Lindh vill inte svara på hur många poliser som är inblandade i polisbevakningen. Klart är dock att det är en polisinsats av stora mått.

– Det är svårt att värdera just nu. Vi har en valrörelse bakom oss, med allt vad det innebär, säger Tommy Lindh.

Just nu tycker sig polisen ha koll på läget.

– I nuläget finns inga förändringar i hotbilden, säger Tommy Lindh.

Redan när arrangören Utrikespolitiska föreningen gick ut med att de hade bokat den kontroversielle konstnären till en föreläsning i Karlstad började polisen med säkerhetsarbetet.

– Vi har jobbat länge med det här, men de praktiska förberedelserna startar i eftermiddag, säger Per Ström, informationschef på polisen i Värmland, till Värmlandsnytt.

Vid 19.30 kunde polisen rapportera att allt hittills har gått lungt tillväga och att inga ordningsstörningar har inträffat.

”Ligger nära när du pratar om bombhundar”

Förutom att Tingvallagatan och entrén till Värmlandsbanken spärrades av under sen eftermiddag vill polisen inte berätta exakt vilka åtgärder de vidtar.

– Vi kommer att göra alla förberedelser som är möjliga, säger Per Ström till SVT Värmlandsnytt under förmiddagen.

Kommer ni att ha bombhundar som söker genom lokalerna innan föreläsningen?

– Jag kommer inte att gå in på några detaljer, men du ligger väldigt nära när du pratar om bombhundar, säger han.

Större bild än Stora torget

Per Ström kommer själv att sitta i polisens inre stab i polishuset under evenemanget. Deras funktion är att leda den yttre ledningen som kommer att finnas på torget från och med i eftermiddag. Där finns även personer som kan fatta beslut om vissa åtgärder som behöver göras.

– Vi följer läget och har en bredare bild än man kan ha när man står på torget, säger Per Ström till SVT Värmlandsnytt.

Under eftermiddagen meddelades även polisen kommer att sätta upp en tillfällig kamerabevakning på Stora torget.

Får inte ta med mat

Föreningen UPF Karlstad, som är arrangör för föreläsningen twittrade under eftermiddagen om att åhörare vid föreläsningen ska med id-handling. De får däremot inte ha med sig skrymmande väskor eller förtäring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vilksföreläsning i Karlstad

Mer i ämnet