Christian Holm Barenfeld (M): ”Mindre bra att inte avsätta Peter Hultqvist”

Publicerad

Bra med en regeringsombildning men försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan inte sitta kvar. Det anser värmländska riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M).

– Jag tycker att det var en pressad, märkbart irriterad statsminister som höll en presskonferens. Jag tycker att det är bra att man avsätter Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) och att det är mindre bra att inte avsätta Peter Hultqvist, säger han till SVT Nyheter Värmland under torsdagsförmiddagen.

LÄS MER: ”Här är Löfvens nya regering – Ygeman och Johansson får gå”

Misstroendeförklaringen kvarstår och Holm Barenfeld har själv skickat en begäran om ett extra riksdagssammanträde för att behandla frågan.

– Det vi hade begärt var att de här tre statsråden skulle avlägsnas från sina positioner. Nu återstår ett av dem och vad Löfven gör får vi ta ställning till, men min utgångspunkt är att Hultqvist inte kan sitta kvar.

Men Peter Hultqvist är ju inte ansvarig minister i det här fallet?

– Han är ansvarig för Totalförsvaret och det är klart att en stor risk för rikets säkerhet är en väsentlighet av Hultqvists uppdrag. Han har känt till det här under lång tid och sitter ju med i statsministerns säkerhetspolitiska råd, tillsammans med statsministern och Anders Ygeman där de här frågorna ska diskuteras. Att ingen av dem klarar att få fram så enkel information trots att man har en vetskap om det är fel, säger Holm Barenfeld.

LÄS MER: ”Stina Bergström (MP): ”Man har gjort det rätta””

Stina Bergström (MP) anser ju att Alliansen agerat för snabbt och att man skulle ha låtit konstitutionsutskottets granskning ha sin gång. Vad tänker du om det?

Man kan göra på många sätt. KU kommer att arbeta med sin utredning och kräver politiskt ansvar på juridisk grund. Det finns andra anledningar till misstroendeförklaring. Jag ser inte i nuläget att det finns någon anledning att backa från misstroendeförklaringarna. Politik bygger på förtroende och de här tre statsråden har förbrukat sitt förtroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer