Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren och politikern berätta om vem som kan dra fördel av lånecyklarna. Foto: SVT

Cyklar att låna på järnvägstationen i Karlstad och Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Nu går det att låna cyklar vid järnvägsstationerna i Karlstad och Arvika  Region Värmland står bakom projektet som genomförs med EU-stöd tillsammans med kommunerna. Tanken är att få fler att åka kollektivt hela vägen fram.

Cyklarna, som lånas via en app, är ett pilotprojekt där ett nytt sätt att få fler att resa kollektivt testas.

– Tjänsten är till för alla, även om idén kommer från att få fler att åka kollektivt i tjänsten, berättar Sebastian Tay Hannebo, projektledare för interregprojektet Stronger Combined.

I Karlstad finns nu tio cyklar, i Arvika fem cyklar att låna.

Hoppas fler ska resa kollektivt

Idén kom från början från att man vill få fler som reser mellan sjukhuset i Arvika och Region Värmlands kontor i Karlstad att åka kollektivt. Eftersom både sjukhuset i Arvika och regionens lokaler i Karlstad ligger ganska långt från järnvägsstationen har många tvekat att ta tåget på sina tjänsteresor.

Men med en gratis cykel på stationen hoppas regionen att fler ska välja att åka kollektivt.

– Det här är ett sätt att underlätta för människor att göra hela resan på ett hållbart sätt, säger Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande, Region Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer