Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hör du mer om hur politikerna vill lösa bristen på allmänläkare vid Värmlands vårdcentraler. Foto: SVT

Då tror politikerna att bristen på allmänläkare i Värmland är över

Uppdaterad
Publicerad

Senast 2030 tror politikerna att de lyckats lösa bristen på allmänläkare vid Värmlands vårdcentraler.

– Personalen är det viktigaste vi har. Vi behöver jobba för att de ska trivas och orka gå till jobbet, att de har konkurrenskraftiga löner men också en god arbetsmiljö, säger Kristdemokraternas toppnamn i regionvalet, Sara Kihlström.

Idag finns det flera vårdcentraler i länet där varje allmänläkare har över 3 000 listade patienter. Enligt Socialstyrelsen bör den siffran vara 1 100 och när vi bad partiernas toppnamn till regionvalet berätta hur de ska nå dit höll alla med om två saker:

– Utbilda allmänläkare inom vår egen organisation och vi är en attraktiv arbetsgivare, säger Elisabeth Björk för Vänsterpartiet.

Regionvalet 2022 Värmland

Sjukvårdspartiets Marianne Utterdahl utvecklar:

– Konkurrenskraftiga löner, flexibla arbetstidsscheman och framförallt att de är med och formar sin egen arbetssituation, det är superviktigt. Och korta beslutsvägar.

Fler arbetsuppgifter

Sedan juni månad finns ett politiskt beslut om att varje nyanställd allmänläkare inte ska ha mer än 1 500 listade patienter.

– Bara det att vi sätter ett tak i sig pekar ju i en riktning mot att vi kommer göra arbetsmiljön bättre för vårdcentralerna, säger Jesper Johansson (MP).

Sverigedemokraterna tror på fler och mer utvecklande arbetsuppgifter för vårdcentralsläkarna och får medhåll från Socialdemokraterna. Centerpartiet är inne på ett liknande spår, att alla vårdcentraler inte behöver se likadana ut.

– Vårdcentralen i Likenäs kan behöva jobba på ett annat sätt än vårdcentralen på Herrhagen exempelvis, säger Jens Östergren (C).

S vallöfte: mer pengar till primärvården

Under debatten presenterade Socialdemokraterna ett vallöfte: höj primärvårdens budget från 16 till 20 procent av vårdbudgeten. M och SiV menar att det inte görs i en handvändning.

– Jag tycker att hela sjukvårdsbudgeten ska öka. Det enda vi ska ta bort är kvalitetsbristkostnader och då behöver vi titta på att vi gör rätt saker, säger Marianne Utteradahl (SiV).

– Det är en väldigt komplex diskussion att säga mer eller mindre pengar, säger Fredrik Larsson (M).

Se mer i klippet ovan.

Så styrs Region Värmland idag:

Sex partier styr Region Värmland under det gemensamma namnet Värmlandssamverkan: M, KD, C, L, MP, SiV.

De styr i minoritet med skiftande stöd för sin budget från V och SD. S är största oppositionspartiet.

Nuvarande mandatfördelning:

M: 12

C: 8

SiV: 6

KD: 5

L: 4

MP: 2

S: 28

SD: 10

V: 6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet